Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_1900_frodebergdømmestil14forum_1900_frodebergdømmestil14http://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=9205Forsvarer Ilja Novikov i samtale med spiontiltalte Frode Berg i byretten i Moskva når domsavsigelsen mot ham leses opp tirsdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix/forum-media/PubImages/tdbd8de1.jpgForsvarer Ilja Novikov i samtale med spiontiltalte Frode Berg i byretten i Moskva når domsavsigelsen mot ham leses opp tirsdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Frode Berg dømmes til 14 års fengsel for spionasje i Russland

Han godtar dommen og anker ikke.

Det ble klart tirsdag. Han skal sone i et høysikkerhetsfengsel, ifølge dommen.

Berg skal be om å få benådning av Russlands president Vladimir Putin.

– Berg var ikke sjokkert. Han forholder seg rolig, og håper at norske myndigheter vil ta grep. Det er behov for diplomatiske tiltak. Også Russlands president kan benåde ham, sier Novikov.

Dommen, som var i tråd med aktors påstand, falt like før klokken 11 tirsdag. Frode Berg er allerede brakt ut av rettssalen.

Frode Bergs russiske forsvarer Ilja Novikov har tidligere uttalt til Dagbladet at det ikke var et spørsmål om hvor mange år Berg får, men hvor god jobb diplomatiet gjør.

Benådningsbrevet fra advokaten blir trolig skrevet rett etter dommen.

 

 

forum_1900_frodebergdømmestil14Fakta om Frode Berg-saken<div>* 5. desember 2017: Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg (63) blir pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB under et besøk i Moskva. Han blir tatt med 3.000 euro i kontanter.</div><div><br></div><div>* Berg blir siktet for spionasje etter paragraf 276 og satt i FSB-fengselet Lefortovo.</div><div><br></div><div>* Nordmannen har erkjent kontakt med norsk etterretning og at han hadde overlevert penger i Moskva per post på adresser han hadde fått oppgitt av kontakter i Norge, men han nekter for å ha visst at dette var ledd i spionasje, ifølge forsvarer Brynjulf Risnes.</div><div><br></div><div>* 19. desember 2017: Arrestasjonen blir kjent for offentligheten.</div><div><br></div><div>* 22. april 2018: Bergs advokater bekrefter at nordmannen var på oppdrag for norsk etterretning.</div><div><br></div><div>* 22. mars 2019: Spiontiltalen mot Berg er klar. Tiltalens innhold er fortsatt ikke kjent.</div><div><br></div><div>* 2. april 2019: Rettssaken starter formelt bak lukkede dører. Berg erklærer seg ikke skyldig etter spionasjetiltalen.</div><div><br></div><div>* 9. april 2019: Sluttprosedyrer. Aktor legger ned påstand om 14 års fengsel.</div><div><br></div><div>* 16. april 2019: Frode Berg dømmes til 14 års fengsel for spionasje. Han godtar dommen og anker ikke.<br></div><div><br><br></div>forum_1900_frodebergdømmestil14


Fangekoloni

Aktor Milana Digajeva ba forrige uke retten om at Berg må sone i spesifikk type fangekoloni.
Dagbladet skriver at disse koloniene er forbeholdt to typer innsatte, ifølge det juridiske nettstedet Ugolovnij Ekspert, Strafferettseksperten på norsk:

1. Fanger som for første gang har begått et «alvorlig» lovbrudd.
2. Fanger som har begått flere lovbrudd av «moderat» alvorlighetsgrad.


– Godt tegn

Utenriksdepartementet, som uttaler seg om saken på vegne av norske myndigheter, ville mandag ikke kommentere hva som vil skje og hvilke grep Norge vil ta etter at dommen har falt. Men etter det NTB har grunn til å tro, vil saken fortsatt bli behandlet som en konsulærsak.

Statsminister Erna Solberg (H) besøkte Russland i forrige uke, der hun blant annet møtte president Vladimir Putin.

På spørsmål fra pressen i etterkant av møtet utelukket ikke Putin en benådning av Berg, men understreket samtidig at det først må foreligge en dom. Bergs forsvarer tror Putins kommentar er et godt tegn.

– Det er et godt tegn at Putin selv nevnte saken og er klar over den, sier Novikov.

Berg ble pågrepet i Moskva 5. desember 2017 og har siden sittet i Lefortovo-fengselet i Moskva. Den russiske sikkerhetstjenesten FSB mener han var på spionoppdrag da han ble pågrepet. Berg har sagt seg ikke skyldig etter spionasjetiltalen, men han har erkjent kontakt med norsk etterretning i forkant av reisen.

Publisert 16. april 2019 10:51.. Sist oppdatert 17. april 2019 09:34.