Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_1316_fradesertørtilkrigsfforum_1316_fradesertørtilkrigsfhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=8245Desertøren Willi Herold går fullstendig inn i rollen som kaptein i Luftwaffe. (Foto: Many More Films)/forum-media/PubImages/Kapteinen (1).jpegDesertøren Willi Herold går fullstendig inn i rollen som kaptein i Luftwaffe. (Foto: Many More Films)

Krigens teater

Filmen «Kapteinen» følger den tyske soldaten Willi Herolds vei fra desertør til krigsforbryter.
Bokomslag

Anmeldelse

"Filmen «Kapteinen» følger den tyske soldaten Willi Herolds vei fra desertør til krigsforbryter."

Tyskland, april 1945. Krigen ser ut til å gå mot slutten og den tyske soldaten Willi Herold (spilt av Max Hubacher) er på flukt. Muligheten for å overleve virker små i et snøkledd landskap hvor militærpolitiet nådeløst jakter på og henretter desertører. Lykken snur seg imidlertid når han kommer over en forlatt bil i veikanten. I baksetet finner han en offisersuniform. Fra nå trer han inn i rollen som kaptein i Luftwaffe.

Henrettelser. Fortellingen minner mest om en skrøne. Den er likevel basert på en sann historie og følger hovedtrekkene til den virkelige Willie Herold. Etter å ha ikledd seg den nye uniformen, reiser han rundt som sitt nye alter ego og samler soldater under sin kommando. Gradvis blir han mer og mer oppslukt av rollen han har påtatt seg. Når Herold ankommer en leir med tyske desertører tar han selv initiativ til massehenrettelser. Filmen viser hvor lett det er å miste sin egen menneskelighet i møte med et autoritært og hierarkisk system. 

 

 

forum_1316_fradesertørtilkrigsfforum_1316_fradesertørtilkrigsfhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=8244Desertøren Willi Herold finner en offisersuniform i «Kapteinen». (Foto: Many More Films)/forum-media/PubImages/Kapteinen.jpegDesertøren Willi Herold finner en offisersuniform i «Kapteinen». (Foto: Many More Films)


Ettertanke.
 «Kapteinen» er filmet i svart-hvitt, noe som gir et dokumentarisk preg. Skuespiller Max Hubacher har den bærende rollen og gjør en glimrende tolkning av Herolds forvandling. Selv om historien er bekmørk har den også scener som er så bisarre at man trekker på smilebåndet. Men først og fremst er «Kapteinen» er film til ettertanke.

Det er vanskelig å unngå å tenke på hvordan man selv hadde handlet, dersom man befant seg i en lignende situasjon som personene i filmen. For å understreke dette gjør regissør og manusforfatter, Robert Schwentke, et fiffig grep mot slutten. Mens rulleteksten går befinner Willi Herold og hans gjeng seg plutselig i dagens Tyskland, hvor de går rundt i gatene og trakassere vanlige folk.

Arrestert. Livet til den virkelige Willi Herold endte med et antiklimaks. Etter å ha bløffet seg gjennom slutten av krigen reiste han til den tyske byen Wilhelmshaven og jobbet som feier. Den 23 mai 1945 blir han arrestert etter å ha stjålet et brød fra britiske marinestyrker. I avhør blir han identifisert som krigsforbryter. Masken faller til slutt. Herold blir henrettet sammen med flere av sine medsammensvorne. Den smått utrolige reisen fra desertør til krigsforbryter kan man se på kino nå.

Publisert 16. november 2018 20:13.. Sist oppdatert 27. november 2018 13:41.