Nyheter:

Tar ansvar i kampen mot trakassering

Norske forsvarskvinner har opprettet en egen emneknagg for å bekjempe seksuell trakassering: #tilmittforsvar.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Nok er nok! Dette er en oppfordring til Forsvarets ledelse om for alvor å ta tak i ukulturen, sier kaptein Miriam Weierud (30).

– Fordi Forsvarets ledere ikke har klart å få bukt med trakassering, vil vi på denne måten sette fokus på problemene, sier hun.

– Trakassering må bekjempes, uansett om det er kvinner eller menn som utsettes eller utfører den. Dette er på ingen måte en «heksejakt» og handler ikke om at «alle menn» er dårlige kolleger og sjefer, langt derifra. Jeg trives godt i Forsvaret og i jobben min. Men jeg synes ikke noen skal akseptere at trakassering forekommer, selv om det ikke rammer egen person.

– Dette er på ingen måte en «heksejakt» og handler ikke om at «alle menn» er dårlige kolleger og sjefer, sier Miriam Weierud i Militært Kvinnelig Nettverk.


Forsvarets forum intervjuet Weierud i hovedsaken om seksuell trakassering. Der sier hun blant annet at mørketallene er store og at selv om noen saker rapporteres i anonyme medarbeiderundersøkelser, så blir de ikke varslet.

– Jeg vet om mange saker med trakassering og at en rekke kvinner har sluttet av den grunn. Dette er uholdbart, og Forsvaret kan ikke leve med at en slik trend fortsetter når personellet er den viktigste ressursen vi har.

Hun mener at alle kan tenke litt mer over omgangstonen på militære arbeidsplasser. Å behandle hverandre med respekt, uten å seksualisere kolleger og underordnede.

Et sterkt signal

I det aller første oppropet på Facebook om emneknaggen #tilmittforsvar onsdag, trakk Weierud frem Hærens sjefssersjant, Rune Wennebergs erklæring på Facebook:

«En norsk soldat verner om våre verdier. Seksuell trakassering er å undergrave alt vi står for og alt vi er. Vi tolererer det ikke! Ferdig snakka.» Militært kvinnelig nettverk og Jenter i Forsvaret har inngått et samarbeid om #tilmittforsvar Mener du også at nok er nok oppfordrer vi deg til å legge ut et støttebilde med #tilmittforsvar.

– Det er naturlig å vise til Wenneberg, fordi han er en person veldig mange respekterer og ser opp til. Når han sier at «nok er nok», så sender det er sterkt signal, sier Miriam Weierud.

– En plikt å stille opp

Rune Wenneberg sier til Forsvarets forum at han ikke nølte med å støtte oppunder emneknaggen #tilmittforsvar da han ble forespurt.

– Jeg håper flere kvinner som har opplevd trakassering står frem med historiene sine, sier sersjantmajor Rune Wenneberg.

– Det skulle bare mangle. Å fronte noe så viktig, er både en plikt og et privilegium.

­– Menn bør komme på banen i større grad nå, vi må få slutt på at kvinnene står alene om å forsvare seg selv og sin plass i Forsvaret. Kvinner skal ikke måtte forsvare noe.


Wenneberg sier at han nylig har understreket dette budskapet i egen organisasjon og at ledere på alle nivåer må gjøre det samme.

– Tar vi ikke trakassering på alvor, har vi ikke noe å gjøre som ledere i Forsvaret. Det handler om å stille opp for kollegene sine, uavhengig av kjønn.

Rune Wenneberg har en klar oppfordring:

– Jeg håper flere kvinner som har opplevd trakassering står frem med historiene sine.

Samarbeider med Jenter i Forsvaret

Miriam Weierud forteller at hun har tenkt en stund på å lage en emneknagg for norske forsvarskvinner.

– Da Forsvarets forum publiserte saken om seksuell trakassering, var tiden inne. Å samarbeide med Jennie-Lovise Bjerke, som står bak Instagram-kontoen jenteriforsvaret, var et naturlig valg for å spre kampanjen, forteller Weierud.

Jennie-Lovise Bjerke hadde sin førstegangstjeneste i 2014 og er nå i Heimevernets innsatsstyrke. Hun startet instagram-kontoen som nå har nær 34 000 følgere.

– Jeg har ikke selv opplevd trakassering, men vet om rundt ti jenter som har blitt utsatt for det.

Bjerke mener verneplikt for begge kjønn, som ble innført for to år siden, fører til et uunngåelig veiskille for Forsvaret. At et stort antall unge jenter som kommer inn verken vil eller bør finne seg i trakassering. Hun forteller at det ligger uselviske motiver både bak instagram-kontoen jenteriforsvaret og nå emneknaggen #tilmittforsvar som hun skal bidra til å fronte.

– Dette handler ikke om meg, men å støtte opp under fellesskapet. Vi må stå sammen for å skape endring.

I 2017 skrev 1768 svenske kvinner under på oppropet #givaktochbitihop. De fortalte om krenkende kommentarer og seksuelle overgrep i det svenske forsvaret. 

Verken Weierud eller Bjerke har noe entydig svar på hvorfor det tok mer enn ett år før forsvarskvinner i Norge laget sin egen emneknagg. 

– Det var nok uansett bare et tidsspørsmål før #metoo-kampanjen kom til det norske Forsvaret. Sverige og Norge er jo ikke så ulike, sier Jennie-Lovise Bjerke.

Powered by Labrador CMS