Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_2088_forsvaretåpnerforåtaforum_2088_forsvaretåpnerforåtahttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=9621Fysiske tester under sesjon i Oslo. Foto: Marion Aaserud Dahlen / Forsvaret/forum-media/PubImages/madoslo0719.jpgFysiske tester under sesjon i Oslo. Foto: Marion Aaserud Dahlen / Forsvaret

Forsvaret åpner for å ta inn ungdom med ADHD

Forsvaret har endret reglene som automatisk utelukket ungdommer med ADHD, og åpner nå for individuell helsevurdering av søkere.

Dersom du før ville inn i førstegangstjeneste og samtidig svarte ja på spørsmålet om du har en ADHD-diagnose, ble du automatisk avskåret fra å gå videre i søkeprosessen.

Etter at Likestillings- og diskrimineringsombudet tidligere i år klagde på praksisen, har Forsvaret endret reglene.

– Vi er ulike og kan ikke ha det slik at alle med samme diagnose blir skåret over en kam, sier likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm.

Ombudet fikk flere henvendelser fra personer med ADHD-diagnose som ønsker å avtjene førstegangstjeneste, men som har fått avslag etter å ha fylt ut egenerklæringen.

– Slik praksis mener vi er i strid med loven og forbudet mot diskriminering på grunn av nedsatt funksjonsevne. Derfor valgte vi å klage Forsvarsdepartementet inn til Diskrimineringsnemnda, sier Bjurstrøm.

I klagen skriver ombudet at Forsvaret ikke tok hensyn til at dette er en diagnose med store forskjeller når det kommer til symptomer og betydning for funksjonsnivå.

– Forsvaret skal rekruttere de beste, og det skal bli lettere å be om individuell vurdering. Det er flott, for vi trenger motiverte ungdommer inn til tjeneste, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Publisert 29. mai 2019 13:42.. Sist oppdatert 29. mai 2019 14:27.