Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_870_finlandsukjentekrigforum_870_finlandsukjentekrighttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=3706Fortsettelsen. Vinterkrigen var ikke slutten på kamp mellom Finland og Sovjetunionen. I «Unknown Soldier» får vi fortsettelsen (Foto:Filmweb). /forum-media/PubImages/hduqexg10.jpg

Finlands ukjente krig

«Unknown Soldier» er storslagen i sine krigsscener, men smal i sin publikumsappell.
Bokomslag

Anmeldelse

"«Unknown Soldier» overbeviser visuelt, men har mangler for å nå et bredere publikum. "

På tross for å ha påført Sovjetunionen store tap under Vinterkrigen, tapte Finland ti prosent av sine landområder. Flere hundre tusen ble fordrevet fra sine hjem i Karelen. Fortsettelseskrigen var Finlands mulighet til å gjenerobre tapte landområder. Heroisk innsats i en forsvarskrig var byttet ut med angrepskrig for å ta igjen det tapte, og litt mer. Plutselig var Finland på gal side av historien som alliert med Tyskland. Den internasjonale sympatien som lå hos finnene forsvant med dette veivalget, om enn hvor forståelig det måtte være gitt omstendighetene. Det er her historien til tredje filmatisering av et av de mer kjente finske bokverkene starter.

Soldathistorier. I Aku Louhimies «Unknown Soldier» følger vi en gruppe soldater i et maskingeværlag. Det er veteraner fra Vinterkrigen med sterk antipati for autoriteter, ferske rekrutter og regelryttende offiserer. Til sammen utgjør de en slagkraftig enhet som opplever flere militære suksesser sammen, men også tap av medsoldater og savnet etter hjem og familie. Aku Louhimies film om Fortsettelseskrigen. har premiere 9. februar (Foto: Filmweb). 

Det er til tider grafiske skildringer av kampene og artilleriilden både sees og føles. «Unknown Soldier» er tidenes dyreste finske film.

I front går den tilnærmet usårlige Rokka, en veteran fra Vinterkrigen, som ikke respekterer rang, bare mot og handlekraft. Han dreper ikke mennesker, men fienden, som han forklarer til en fersk soldat ved fronten. Rokka er karakteren vi følger tettest og blir best kjent med i den finske krigsfilmen – i skyttergraven, men også når han blir innvilget permisjon for å besøke sin familie i hjemlandet.

Visuell. «Unkown Solider» er visuelt overbevisende. Kamphandlingene er troverdig formidlet. Det er til tider grafiske skildringer av kampene og artilleriilden både sees og føles. «Unknown Soldier» er tidenes dyreste finske film. Det synes.

Plutselig var Finland på gal side av historien som alliert med Tyskland.

Versjonen for et norsk og internasjonalt publikum er kuttet med 45 minutter sammenlignet med det som ble vist det finske publikummet i 2017 da filmen ble lansert. Tanken er nok å spisse historien og gi det en bredere appell. Dessverre kan det virke som det er gjort på bekostning av dybden i filmen. I første del skrider man fram fra den ene kampen til den andre der russerne ikke utgjør stort mer enn silhuetter foran finske våpen. I så måte lider filmen litt under å være ensidig. Det er finnenes historie som er i fokus. Alliansen med tyskerne blir knapt nevnt. Det er forståelig ut fra et finsk perspektiv da det er en historie om heltemot, uten av være overdrevet patriotisk, og soldatenes kamp for hjemlandet. Likevel går det på bekostning av blant annet karakterutviklingen.

«Unknown Soldier» er likevel verdt å få med seg da det tar opp en side ved krigen som for mange er ukjent. 

 

 

forum_870_finlandsukjentekrigforum_870_finlandsukjentekrighttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=3707https://youtu.be/NTYesNj_sBg


Publisert 8. februar 2018 14:17.. Sist oppdatert 8. februar 2018 14:35.