Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

Festningsbyen FredrikstadFestningsbyen Fredrikstadhttp://forsvaretsforum.no/forum-media/PubImages/_DSC2306.jpghttp://forsvaretsforum.no/forum-media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=1832Befester historien. Få byer om noen i Norge, så har soldater og og sivile bodd så tett på hverandre som i Fredrikstad, forteller Dag Strømsæther.

 

 

Festningsbyen Fredrikstad

Sivile måtte tåle opp mot 20 soldater i hjemmet hver gang svenskene nærmet seg Fredrikstad.

– Det er få byer der soldater og sivile har levd så tett på hverandre som i Fredrikstad. Jeg tror dette er den eneste byen i Norge som var omkranset av en festning der folket tidvis ble underlagt portforbud.

Oberst og kommandant på Fredrikstad festning, Dag Strømsæther (69), inviterer til militærhistorisk foredrag og utstilling i Gamlebyen i Fredrikstad. Plankebyen i Østfold feirer 450 år og markerer det med en rundreise i byens historie. 
Den tidligere sjefen for Østfold regiment (nedlagt 2002) er en av tre foredragsholdere som skal lede besøkende gjennom den militære historien i Fredrikstad.

– Det var langt flere som døde av sykdom enn av stridigheter her i byen. Vannet fra Glomma er ikke spesielt egnet til å drikke, så det gikk mest i øl – men ikke av den typen vi liker å drikke, sier Strømsæther.

Forsyningsby. I tillegg til selv å fortelle om hvordan livet var i festningsbyen fra 1600-tallet og framover, skal blant andre den svenske historikeren Lars Wolke foredra om hvorfor svenskene tidvis var aggressive i sin ekspansjonspolitikk. Kommandant og oberst Dag Strømsæther forteller om Fredrikstads militære historie. 

– Det var langt flere som døde av sykdom enn av stridigheter her i byen.

Det blir også utstilt våpen, uniformer og andre gjenstander som viser til den lange militære historien i Fredrikstad, forteller Strømsæther.

– I motsetning til for eksempel Fredriksten festning i Halden, som var reist som et forsvar mot svenskene, var festningen i Gamlebyen en forsyningsby der blant annet båter kunne legge til, sier Strømsæther.

Likevel forberedte byen seg dersom svenskene var i anmarsj.

– Da stemningen ble spenst som følge av framrykkende svensker kunne det være 1500 sivile som måtte leve innenfor festningen med 2000 soldater. Da kunne de fort bli gnisninger og konflikter, sier Strømsæther som også peker på det var knapt med forlegning til soldatene.

– I slike tilfeller måtte de søke seg inn til sivile som allerede bodde trangt.

Umulig å forsvare.
– De måtte jo også rive flere kvartaler av byen for å plass til den innenfor festningsmuren. Det var nok mye skur og uthus, men de sivile var trolig ikke fornøyde med det likevel, sier obersten om befolkningen i byen, som i likhet med resten av landet, var underlagt dansk styre ved Danmark/Norge.

 

 

Festningsbyen FredrikstadFestningsbyen Fredrikstadhttp://forsvaretsforum.no/forum-media/PubImages/_DSC2312.jpghttp://forsvaretsforum.no/forum-media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=1833Gamlebyen. I forbindelse med utstillingen i Gamlebyen og 450 års-jubileet til Fredrikstad, kan man se historiske gjenstander og høre på foredrag om byen.
Festningsbyen FredrikstadFestningsbyen Fredrikstadhttp://forsvaretsforum.no/forum-media/PubImages/IMG_2495.jpghttp://forsvaretsforum.no/forum-media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=1834Gamlebyen. I forbindelse med utstillingen i Gamlebyen og 450 års-jubileet til Fredrikstad, kan man se historiske gjenstander og høre på foredrag om byen.
Festningsbyen FredrikstadFestningsbyen Fredrikstadhttp://forsvaretsforum.no/forum-media/PubImages/IMG_2502.jpghttp://forsvaretsforum.no/forum-media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=1836Gamlebyen. I forbindelse med utstillingen i Gamlebyen og 450 års-jubileet til Fredrikstad, kan man se historiske gjenstander og høre på foredrag om byen.


Likevel måtte Fredrikstad og Norge gi opp da svenskene med kronprins Karl Johan kom i 1814 for å gjøre krav på Norge.

– Det var ingen måte å kunne forsvare seg mot det forstående angrepet, sier Strømsæther og peker på at Mossekonvensjonen ble underskrevet i Gamlebyen for å unngå videre stridigheter med svenskene. 

Her kan du lese om mer fakta om ustillingene og arrangementene i forbindelse med Fredrikstad 450 års jubileum. 

Publisert 13. september 2017 14:51.. Sist oppdatert 13. september 2017 16:20.

 

 

Gardens kirkeparade: – Verdig og viktig<img alt="" src="/forum-media/PubImages/EE0_9726.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Gardens kirkeparade: – Verdig og viktigTirsdag var Oslo Domkirke fylt med gardister, kong Harald og kronprins Haakon. http://forsvaretsforum.no/gardens-kirkeparade-er-verdig-og-viktig
– Respektløst overfor Sønsteby<img alt="" src="/forum-media/PubImages/_DSC0053%20copy%202.jpg" style="BORDER:0px solid;" />– Respektløst overfor SønstebyHistoriker mener det er respektløst å avfeie at motstandsmann Gunnar Sønsteby kan ha visst om deportasjonen av norske jøder. http://forsvaretsforum.no/–-respektløst-overfor-sønsteby
Skrev krim fra militærleir<img alt="" src="/forum-media/PubImages/wj20180904_FOFO_Unni_Lindell_211.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Skrev krim fra militærleirUnni Lindell bruker nedlagt militærleir som åsted i ny kriminalroman.http://forsvaretsforum.no/åsted-skar