Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

En afghaner forteller

Tolken er viktig bok om en lite kjent hendelse sett med afghanske øyne, men den mangler thrillerspenningen.
Bokomslag

Anmeldelse

"Tolken er en viktig bok som ser på krigen i Afghanistan med nye øyne. Den mangler likevel en spenningskurve for å kunne bli omtalt som en «dokumentarisk thriller». "

Dette er fortellingen til den afghanske tolken Qais Wahidi (les hans historie), som jobbet for blant andre norske offiserer i Afghanistan fra 2006 og frem til han fikk opphold i Norge i 2013. Wahidi havnet på et tidspunkt i en vanskelig situasjon på grunn av varsling om en mulig utro tjener blant de andre tolkene. Senere, da fem av hans tidligere kolleger ble arrestert og ført bort av amerikanske soldater, ble Wahidi urolig. Hva skjedde, var det han som var skyld i arrestasjonene? Dette plaget ham sammen med uvissheten om sin egen videre skjebne. Ideen om å få hele historien om dette ut i bokform, fikk han på tampen av tjenesten i Afghanistan. Men det var først i Norge i 2015 at han tok mot til seg og kontaktet forlaget. Forfatter og journalist Simen Sætre fikk oppdraget med å føre beretningen i pennen. Det skulle vise seg å by på en rekke utfordringer – Ikke minst fordi mye av historien var dysset ned.

Fakta: Tolken ble utgitt høsten 2017, den er på 239 sider. Forfatter/e er Simen Sætre og tolken Qais Wahidi.

I starten gir boken et kort, men interessant innblikk i Qais Wahidis oppvekst. Han ble født i Mazar-e Sharif, da russerne hadde kontrollen i landet. Senere forsøkte familien å flykte til Europa, men etter et opphold i Turkmenistan, hvor Qais gikk på skole, valgte familien å vende tilbake til Afghanistan.  

Uløste spørsmål. Wahidis egen beretning fra tiden som tolk, er informativ, selv om oppdraget for den internasjonale styrken ikke er grundig beskrevet. Så er det heller ikke det som har fokus. Fortelleren og forfatteren konsentrerer seg om å fortelle hva som skjer i forlengelsen av mistanken og varslingen om en bestemt tolk. Hva skjedde med de arresterte etter at de havnet i amerikanernes fengsel på Bagram-basen. Var det svikt i norsk kontrollsystem av lokalt ansatte – først og fremst av tolker? Risikerer varsleren – hevn?

Uten tvil er boken egenterapi for fortelleren – likevel, den er verdt å lese. 

«En dokumentarisk thriller» blir beretningen kalt på omslaget. At det er en dokumentar, er det ingen tvil om, men thrillerspenningen kan ikke sies å være til stede.

Forfatter Simen Sætre har gjort et fornuftig og nødvendig grep med å flette inn kapitler hvor han selv kommer til orde med metodevalg og vurderinger, og noen av aktørene som tolken forteller om, får slippe til med sine versjoner.

Viktig. Beretningen er svært interessant på grunn av den belysningen norsk innsats i Afghanistan får gjennom tolkens beskrivelser og hans refleksjoner om for eksempel stadig utskifting av offiserene han jobber for. Han synes også at Forsvaret, som arbeidsgiver, godt kunne ha holdt ham mer orientert underveis, og han er kritisk til at nordmennene ga fra seg kontrollen over saken til amerikanerne.

Noen norske offiserer har fått komme til orde i boken, men det er mest for å bekrefte Wahidis fremstilling. Kommentarer fra Forsvarets ledelse eller norske myndigheter er ikke med, men så er dette først og fremst tolkens beretning. Uten tvil er boken egenterapi for fortelleren – likevel, den er verdt å lese. 

Publisert 21. september 2017 11:53.. Sist oppdatert 21. september 2017 12:50.

 

 

Forteller historien til de tause menn<img alt="" src="/forum-media/PubImages/Jaklin1.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Forteller historien til de tause mennMed boka ”Kampen om Narvik – 62 desperate dager” håper forfatter Asbjørn Jaklin å få fram historien til mange av de norske tause menn som kjempet i det voldsomme felttoget.http://forsvaretsforum.no/forteller-historien-til-de-tause-menn
Hvite menn, svart gull<img alt="" src="/forum-media/PubImages/20180816_OJ_Eystein%20Hanssen_01.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Hvite menn, svart gullMed boken «Svart landskap» lanserer forfatter Eystein Hanssen ny thriller-serie. En norsk leiesoldat er hovedpersonen.http://forsvaretsforum.no/hvite-menn-svart-gull
Spioner og våpenhandlere<img alt="" src="/forum-media/PubImages/Tore%20Pryser_003.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Spioner og våpenhandlereNorske spioner og kollaboratører med tyskerne endte opp som våpenhandlere og maktpersoner i norsk politikk. http://forsvaretsforum.no/spioner-og-våpenhandlere