Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_1548_edderkoppenidethviteforum_1548_edderkoppenidethvitehttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=8607Mektig: I Vice følger ekteparet Dick og Lynne Cheney. Christian Bale og Amy Addams spiller de to mest fremtredende rollene (Foto: Filmweb). /forum-media/PubImages/Hovedbilde nett Vice.jpgMektig: I Vice følger ekteparet Dick og Lynne Cheney. Christian Bale og Amy Addams spiller de to mest fremtredende rollene (Foto: Filmweb).

Edderkoppen i Det hvite hus

Visepresident Dick Cheney ønsket mye mer enn en symbolsk rolle i Det hvite hus. Det forandret spillereglene i amerikansk politikk.
Bokomslag

Anmeldelse

"«Vice» underholder og sjokkerer om mannen som trakk i de storpolitiske trådene i Det hvite hus. "

«Vil du bli elsket da bør du bli en filmstjerne».

Det er noe av det siste Dick Cheney (Christian Bale) sier i «Vice», filmen som er nominert til åtte Oscar, deriblant for beste film og skuespiller. Den biografiske dramakomedien er heller ikke skapt av kjærlighet overfor den tidligere visepresidenten. Christian Bale takket like så godt «Satan» for inspirasjon da han tidligere mottok en Golden Globe for sitt portrett av Cheney. Og om ikke akkurat han fremstilles som djevelen i «Vice», sitter du med inntrykket da rulleteksten går at republikaneren var en skruppelløs politisk opportunist som var villig til ofre hvem som helst – kanskje med unntak av kona og døtrene – for å kunne innkassere politiske seire.

Trakk i trådene

Dick Cheney var en drukkenbolt uten ambisjoner i sin ungdom. Hans evne til å havne i slåsskamper etter litt for mye alkohol, førte til han ble kastet ut fra eliteuniversitetet Yale, sies det det i filmen. Et ultimatum fra hans framtidige kone om å ta seg sammen, ledet til at den da unge Dick satt seg som mål å klatre i makthierarkiet i Washington – for å tilfredsstille sitt eget maktbegjær og beholde sin utkårede. Vice, som er nominert til åtte Oscar, hadde premiere i Norge 1. februar. Det førte ham etterhvert helt til toppen, som visepresident til George W. Bush. Og kanskje var det Cheney som trakk i de storpolitiske trådene – og ble utslagsgivende for at USA invaderte Irak i kjølvannet av 11. september?

Det ikke tvil om at filmen er et regelrett karakterdrap på den tidligere visepresidenten.

Han sikret i hvert fall sin tidligere arbeidsgiver Halliburton, der han var tilsatt som direktør, enorme inntekter som følge av krigen.

Amerikanske skattebetalere, soldater, irakere og verdensfreden kom ikke like godt fra det. Det fantes ingen masseødeleggelsesvåpen i Irak og koblingen mellom terroraksjonene 11. september og den irakiske diktatoren Saddam Hussein, var tvilsomme og aldri bevist. Det spilte da heller ingen rolle for Cheney, forsvarsminister Donald Rumsfeld eller noen av de andre haukene i Det hvite hus, ifølge filmen.

Fakta og fiksjon

Det er ikke uten grunn at «Vice» er nominert til over en håndfull Oscar. Christian Bale, best kjent for sin rolle som Batman, er troverdig som den lavmælte politikeren. Han eldes og for en gangs skyld går kroppsmassen til skuespilleren, kjent for å tære på kroppsfettet («The Machinist og «Rescue Dawn», journ. anm), opp i rollen som presidentens venstre hånd. Fra Batman til Fatman – godt sminket og med høyere BMI – men med dårligere moral.

Fortellingen om Dick Cheneys reise til toppen er tidvis morsom – men mest av alt sjokkerende.

 «Vice», som er regissert av Adam McKay («The Big Short», blant andre), kan sees som et partipolitisk stikk til republikanerne under George W. Bush. Det er en biografi over Cheneys politiske virke. Filmen gir ikke svar på hva som drev ham. Det er makt for maktens skyld, uten videre tanke på hvilke konsekvenser hans politiske renkespill kunne føre til.

Karakterdrap på visepresidenten

Fortellingen om Dick Cheneys reise til toppen er tidvis morsom – men mest av alt sjokkerende. Det ikke tvil om at filmen er et regelrett karakterdrap på den tidligere visepresidenten. Til å være en biografi over Cheney, forsøker den ikke å skjule sin antipati over den hemmelighetsfulle mannen som i en periode kan ha vært minst like mektig som verdens mektigste mann, presidenten i USA. 

Vice er aldri kjedelig og den benytter snedige fortellergrep som overrasker. Den har glitrende rolletolkninger av blant andre nevnte Christian Bale og Amy Addams som spiller kona Lynne. Vice er ikke den endelige historien, med to streker under, om hvem den Machiavelliske-politikeren var.    

Til det er det er Vice for forutinntatt overfor Cheney. Vi kommer aldri under huden på den kyniske maktpolitikeren. Hvem som virkelig bestemte i Det hvite hus under Bush jr. er vanskelig å si med sikkerhet.

I «Vice», derimot, peker ti fingre i retning av visepresidenten. 

Publisert 1. februar 2019 11:45.. Sist oppdatert 4. februar 2019 09:48.