Nyheter

DRONE: Forsvaret må være varsomme med bruk av droner, mener Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Her ser vi at Forsvarets spesialstyrker bruker droner i forbindelse med skredulykken på Ask i Gjerdrum kommune.

NSM om dronebruk: – Kan være problematisk

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) sier det er lett å skjule etterretningsvirksomhet under dekke av turisme eller hobbyaktivitet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det meste av det en telefon samler inn i dag, deles eller lagres i skyløsninger, og man må forvente at informasjonen kan være tilgjengelig for produsent eller produksjonslandet. Slik sett er det problematisk dersom man i Forsvaret skulle benytte droner i sammenhenger der informasjonen som samles inn røper detaljer, metoder, prosedyrer, teknologi eller andre aspekter som er sensitive og skjermingsverdige.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det skriver informasjonssjef i NSM Trond Øvstedal til Forsvarets forum.

Han forteller at NSM er kjent med problemstillingen som ble reist av Federal Communications Commission (FCC) i USA. Der ønsket man å svarteliste den kinesiske droneprodusenten DJI, noe som ville innebære en slutt på å bruke offentlige midler i anskaffelse av droner fra produsenten.

Ble satt på bakken

Årsaken var frykt for at informasjon som ble innhentet av dronene kunne bli delt til kinesiske myndigheter.

I 2019 gjorde Kongressen i USA det forbudt å kjøpe inn og bruke droner fra DJI-droner for det amerikanske forsvarsdepartement, mens innenriksdepartementet satte en flåte med DJI-droner på bakken i 2020.

Bevisst og årvåken

Øvstedal sier at NSM foreløpig ikke kan svare for om NSM tar til orde for en lignende tilnærming med «svartelisting» av det kinesiske selskapet.

– Uansett produsent må man være bevisst på at systemene ikke skal samle inn skjermingsverdig informasjon. Så lenge man er bevisst og årvåken i forhold til dette er det nok mindre viktig hvilke land som står bak, skriver Øvstedal.

– Man må forvente at informasjonen man samler inn med dronen deles. På mange måter må man forholde seg til droner som man forholder seg til mobiltelefoner, inkludert apper og tjenester, fortsetter Øvstedal.

Powered by Labrador CMS