Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_3384_dettemaaduhaforaanomforum_3384_dettemaaduhaforaanomhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=11373Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. Foto: Torbjørn Kjosvold/ Forsvaret/forum-media/PubImages/20190814tk_I0659.jpgForsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. Foto: Torbjørn Kjosvold/ Forsvaret

Her er kriteriene for å bli forsvarssjef

Uredd og positiv er superlativer som beskriver den ideelle kandidaten. Forsvarsstaben har allerede sendt nominasjonen av kandidater til departementet.

Tidligere i år ble det klart at sittende forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen går av i august. Jakten på hans etterfølger er i full gang. 

Forsvarsdepartementet har bedt Forsvarsstaben om å nominere kvalifiserte kandidater til stillingen etter en liste med kriterier. Stillingen vil ikke bli kunngjort internt, men kvalifikasjonsprinsippet etter statsansatteloven skal følges. Det innebærer at man skal etterstreben at alle aktuelle kandidater inkulderes i utvelgelsesprosessen. 

– Det ønskes en bred og grundig prosess som følger kvalifikasjonsprinsippet, som skal sikre en vurdering av alle kandidater og ikke bare de som sender en søknad, svarer talsperson for Forsvaret, major Anne-Hilde Hagen på spørsmål om nominasjonen fra Forsvarsstaben til departementet nå er overlevert. 

– Ja, svarer major Hagen på spørsmål om nominasjonen fra Forsvarsstaben til departementet nå er overlevert. 

Leste du denne? Dette er de mest profilerte kandidatene til å overta stafettpinnen

Mulige kandidater er alle to- og trestjerners generaler eller admiraler som ikke går av for aldersgrensen på 60 år innen to år etter tiltredelse. 

Her er kravene

I et skriv fra departementet til Forsvarsstaben er det skissert hvilke kriterier en kandidat til forsvarssjef bør utfylle. 

Av utdannelse ber de om videregående offisersutdannelse og høyere offisersutdannelse. I tillegg er det visse kriterier knyttet til tjenesteerfaring.

Kandidaten må ha: 

Solid operativ erfaring, erfaring fra og forståelse for kompetanse- og styringsvirksomhetsstyring og forsvarlig forvaltning, evne til å se Forsvarets rolle i en totalforsvarssammenheng, omfattende militær toppledererfaring og variert tjenesteerfaring og vist solid gjennomføringskraft. 

I tillegg er det tjenesteerfaring kandidaten bør ha hatt: 

Erfaring som DIF-sjef. DIF er driftsenhet, og Forsvarets organisasjon består av 14 av dem, relevant internasjonal tjeneste, deltakelse i internasjonale operasjoner og erfaring fra Forsvarsdepartementet.

Integritet, etisk bevissthet og arbeidskapasitet

I skrivet fra Forsvarsdepartementet skisseres det dessuten følgende ønskede personlige egenskaper:

Gode lederegenskaper, som inkluderer gode samarbeidsevner, at kandidaten er resultatorientert, har stor arbeidskapasitet, god selvinnsikt, høy grad av integritet og har svært god helhetsoversikt. Det ønskes god forståelse for mangfold og at kandidaten utviser gode verdier og holdninger, og at den har høy etisk bevissthet i sin ledelse. 

Det legges vekt på at kandidaten er uredd i beslutningstaking og er positiv til endringsprosesser. Den skal ha svært gode kommunikasjonsevner, som blant annet omfatter evnen til å delta i samfunnsdebatter og håndtere et stort mediefokus. De ser også etter en kadidat med evner til å lede Forsvaret inn i en ny langstidsplanperiode preget av fortsatt omstilling, teknologisk utvikling og kulturendring. 

Forsvarsstaben hadde frist til 10. januar med å nominere kandidater. De best egnede kandidatene vil bli intervjuet av Forsvarsdepartementet. Deretter fremmer de innstilling til Kongen i statsråd. 

Stillingen har tidsbegrensning på 4 år, med mulighet for forlengelse på 2 år, to ganger.

Publisert 5. februar 2020 14:26.. Sist oppdatert 6. februar 2020 10:14.