Nyheter:

Forfall. Historien om Forsvarets museer er en fortelling om tapte muligheter og forfall for millioner av kroner, skriver ansvarlig redaktør i Forsvarets forum, Tor Eigil Stordahl.

Dette har vi ikke råd til

De som oppsøker Forsvarets museer, skal oppleve Forsvaret som en viktig del av dagens samfunn, skriver ansvarlig redaktør, Tor Eigil Stordahl.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Politikerne har gitt forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen i oppdrag å skape mer forsvarsevne. Mer penger og satsing på operativ kapasitet skal bidra til det. Hvorfor betaler Forsvaret da titalls millioner på å drifte sju museer?

Budsjettene til museer er riktignok redusert de siste årene. Fra i fjor til i år forsvant ytterligere to millioner kroner. Mer enn fire av fem kroner på budsjettet til Forsvarets museer går til lønninger, renhold og husleie. Penger til nye utstillinger er det ikke rom for.

«Vi er ikke her bare for å tørke støv av montere», sier direktør for Forsvarets museer, Erling Kjærnes, til Forsvarets forum. Han mener ambisjonene må være større enn å holde dørene åpne. Museene må drives på en annen måte. 

Svar: – Det egentlige spørsmålet bør være: Hva vil vi med museene? Det skriver ansvarlig redaktør i Forsvarets forum, Tor Eigil Stordahl (Foto: Christian Nørstebø).

Det har heldigvis flere sett, også utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget som har ønsket en utredning. Forsvarsministeren skal denne våren ta stilling til en anbefaling fra forsvarssjefen om museenes fremtid.

Hvordan er det mulig å effektivisere museumsvirksomheten? Et slikt spørsmål blir ofte lest som: Hvordan kan budsjettene barberes enda mer. Det egentlige spørsmålet bør være: Hva vil vi med museene? 

Forsvarets museer må i mye større grad fortelle om fortiden på en måte som engasjerer...

I dag huser de store verdier. Det er milliardverdier, faktisk. Viktigere er likevel den verdien gjenstandene har som del av vår felles hukommelse. Eierne av museer har et ansvar for å ta vare på fortiden. Det betyr også våpen, kjøretøyer, uniformer og andre gjenstander. I morgen er fortiden de gjenstander som utfases i dag. De krever også plass. Hvem skal eie museene – Forsvaret, Forsvarsdepartementet eller Kulturdepartementet? Hvor og hvordan skal de organiseres? Dette er viktige spørsmål, men først og fremst må de som bestemmer, ha visjoner for hva de vil med museene.

Forsvarets museer må i mye større grad fortelle om fortiden på en måte som engasjerer, som treffer flere enn de spesielt interesserte. Besøkende skal oppleve noe spennende og få forståelse for hva som skjedde samtidig som de lærer sammenhenger og gjør seg noen tanker om fremtiden. De som oppsøker Forsvarets museer, skal oppleve Forsvaret som en viktig del av dagens samfunn og deres egen fremtid. Forsvarsvilje er en forutsetning for forsvarsevne.

Derfor skriver vi om museumsgjenstander som forfaller, og om tapte muligheter. Slik kan det ikke fortsette. Dette har Forsvaret ikke råd til. Forandringer må skje, og det haster.

Powered by Labrador CMS