Eirik VeumEirik Veumhttp://forsvaretsforum.no/forum-media/PubImages/20161116OST_9960.jpghttp://forsvaretsforum.no/forum-media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=114PÅ SVENSK: Journalist Eirik Veum kartla konsekvensene av det svenske samarbeidet med tyskerne under 2. verdenskrig. Nå er boka «Det svenske sviket» oversatt til svensk (Foto: Olav Standal Tangen/Forsvarets forum).

Krigssvik på svensk

Eirik Veum forventer ikke at boken «Det svenska sviket» kommer til å selge godt i Sverige.

– Svenskene er flinke til å forskyve og fortrenge det som er vanskelig, sier journalist og forfatter Eirik Veum.

NRK-journalisten fikk nylig beskjed at boka som ble utgitt på norsk i fjor nå er i svenske bokforhandlere – på svensk. Veum forventer ikke at boken, som tar for seg Sveriges samarbeid med Tyskland under 2. verdenskrig, kommer til å bli en «kioskvelter». Det blir trolig heller ikke et autografjag i nabolandet. I Norge har 18 000 eksemplarer av boken blitt solgt. Det kommer ikke til å skje i Sverige, sier Veum.«Det svenska sviket» har nylig kommet i oversatt utgave i nabolandet Sverige (Foto: Kagge Forlag)

– Den har solgt litt i Sverige før oversettelsen. Dette er likevel ikke en bok som du gir til bestefar i Sverige for å gjøre ham glad. Den viser hvilke konsekvenser den svenske politikken fikk for Norge, om utlevering av norske motstandsfolk fra Sverige til Gestapo.

Hvorfor bør svensker lese boka?

– For å lære om hvordan folk utenfor Sverige oppfattet deres handlemåte under krigen, og for å få innblikk i hvilke konsekvenser det fikk, sier Veum som Forsvarets forum tidligere intervjuet da boken ble lansert i Norge.

Da sa han blant annet:

– Det mest overraskende er omfanget av samarbeidet med tyskerne. Av de flere tusen nordmenn som flyktet til Sverige under 2. verdenskrig, ble mange arresterte, avhørt og sendt tilbake til Norge og nye avhør hos Gestapo. I mange tilfeller førte det til henrettelse eller fangenskap i konsentrasjonsleirer. 

Tror på boka. Ifølge det svenske forlaget som gir ut Eirik Veums, Lind og Co, har det «Det svenska sveket» blitt trykket i 3500 eksemplarer på svensk. Anders Gustafson som jobber med sakprosa i forlaget, mener boka peker mot en moralsk dimensjon i Sveriges handlemåte under krigen. 

– «Den svenska sviket» er veldokumentert og pålitelig. Den gir et norsk bilde av Sveriges veivalg og knytter seg dermed tett opp til debatten som har rullet og gått i Sverige siden Maria-Pia Boëthius «På heder och samvete» (1991), sier Gustafson

Publisert 18. oktober 2017 13:18.. Sist oppdatert 20. oktober 2017 14:40.

 

 

Skadde veteraner får eventyr-jul<img alt="" src="/forum-media/PubImages/YR-RondaneHøyfjellshotell-013.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Skadde veteraner får eventyr-julI år er britiske veteranfamilier garantert hvit jul. http://forsvaretsforum.no/skadde-veteraner-får-eventyr-jul
Oppgjør med skjebnehøst<img alt="" src="/forum-media/PubImages/Alf%20R%20Jac%201.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Oppgjør med skjebnehøstEtter mange års arkivgransking kommer Alf R. Jacobsen med det som kanskje blir stående som hans dokumentariske hovedverk: skjebnehøsten 1944.http://forsvaretsforum.no/oppgjør-med-skjebnehøst
USA på tvers<img alt="" src="/forum-media/PubImages/1.jpg" style="BORDER:0px solid;" />USA på tvers21 veteraner og medfølgere er på drømmetur i USA: Route 66 med Harley-Davidson.http://forsvaretsforum.no/usa-på-tvers