Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_643_derforjustertehærenkforum_643_derforjustertehærenkhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=457/forum-media/PubImages/Fysiske_krav_0002.jpg

Derfor justerte Hæren kravene

Flere medier har skrevet at Hæren senker fysiske krav for å rekruttere kvinner. Det stemmer ikke, svarer Ole Johan Skogmo, talsmann i Hæren.

Årsaken til at kravene justeres er ikke kjønnsrelaterte – som Forsvarets forum har skrevet – men en nødvendighet for å harmonisere kravene til øvrige militære tester. Høsten 2014 ble det i Hæren utviklet en ny test for måling av komplekse soldatferdigheter. Testen fikk navnet «Godkjent Hærsoldat». Våren 2015 startet innføringen av den nye testen. I perioden frem til april 2017, ble den evaluert på flere måter. Hæren satt da med et erfaringsgrunnlag, som viste at kravene var for høye sett opp mot tidligere målekriterier.

Oberstløytnant Ole Johan Skogmo, talsperson for Hæren
Her er ett eksempel:
Ledende menige soldater ved Hans Majestet Kongens Garde ansees å ha over snittet god fysisk form. Av 17 soldater som ble testet var det kun tre som bestod testen. De samme soldatene fikk toppkarakterer på andre fysiske tester. Ved justering på ett minutt, bestod halvparten. Det harmonerte altså noe mer med øvrige fysiske tester i Forsvaret og hos sammenlignbare nasjoner, men innebar i praksis likevel en skjerping av de fysiske kravene. Det er helt riktig at vi i Hæren ønsker enda flere kvinner, men det er ut fra et kvalitetsbehov. Det er ikke riktig at vi setter ned kravene på «Godkjent Hærsoldat» for at kvinner skal klare å kvalifisere seg. Vi har derimot innsett at vi la lista for høyt, i forhold til de krav som stilles til dagens soldater, som forøvrig vil være i kontinuerlig utvikling. Etter å ha evaluert de nye testene godt over tid, ble det derfor besluttet å sette ned kravene slik at de gav et mer realistisk målbilde for både mannlige og kvinnelige soldater i dagens stridsmiljø.


Vi har derimot innsett at vi la lista for høyt

 

 

Forsvarets fysiske testerForsvarets fysiske tester<p class="forsvaretElement-p">* ​Godkjent hærsoldat<b> </b>er en avsluttende test som skal gjennomføres mot slutten av førstegangstjenesten, og er en sammensatt øvelse som skal kontrollere at soldaten har tilfredsstillende våpen- og stridstekniske ferdigheter til å bestå normerte minstekrav som hærsoldat samt fysiske og psykiske ferdigheter til å operere rasjonelt under stress.<br>* Testen består av 8 delprøver i en sammenhengende øvelse: 1: Klar til strid enkeltmann, 2: CBRN (Vernemaskedrill), 3: 2km løp med stridsutrustning, 4: Nærkamp, 5: lav kryping, 6: Liggende skyting med målveksling, 7: Sanitet (påsett Tourniquet og bære makker 50m), 8: Stående skyting med målveksling, nærstrid.<br>* Det er egne definerte krav til utførelse på alle delprøver og samlet tidskrav er 17 minutter. Tiden starter på post 3, med 2 km løp og tiden stanser når siste skudd er avfyrt på post 8.<br></p>http://forsvaretsforum.no/Lists/FactBoxList/DispForm.aspx?ID=23Publisert 22. september 2017 14:38.. Sist oppdatert 23. september 2017 00:14.