Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

Privatiseringens pris

Hva skjer om vi bare fortsetter å gi bedrifter ansvar for fellesskapet?

Høyre og FrP-regjeringen vil selge ut skog, fisk, vannkraft, og viktig norsk industri.
  
Forsvaret er deler av logistikken privatisert. Hos NAV skal jobbsøkere rutes videre til bemanningsbyråer. Navs kjerneoppgaver privatiseres, skrev Klassekampen 11. mai. La det være sagt med én gang: Ingenting galt med privat næringsliv. Vi trenger et visst samspill mellom offentlig og privat, men hva er konsekvensene av privatisering som ideologi?

Den nordiske modellen er hyllet verden rundt og bygger på særlig to grunnpilarer: Høy likhetsgrad og skattefinansiert velferd. Privatisering bidrar til å undergrave begge. Penger og makt flyttes lenger unna fellesskapet. Tilbake får vi mer ulikheter og mindre fellesskap.

Velferdsaktører gjør en viktig jobb og er oftest seriøse, men opererer kun der de kan tjene penger. Sånn tøyes forskjellene på hva slags tjenester som tilbys hvor. Ikke sjelden settes pensjoner i spill. I Fagforbundet har helsearbeidere, barnehageansatte og renholdere mistet AFP når arbeidsplassen har blitt privatisert. Det svekker den ene av pilarene i modellen. Yrker med overvekt av kvinner rammes. Lavtlønte taper, mens rike eiere blir rikere.

Hver gang en ny tjeneste privatiseres, så starter en ny pengestrøm ut av felleskassa og inn i et bedriftsregnskap. I boka Velferdsprofitørene (2015) følger forfatteren Linn Herning pengene. De sluses gjerne gjennom et innfløkt nettverk av selskaper. Alt med ett formål: Å unndra skatt og få økt profitt. Noen ganger havner også pengene i skatteparadiser. Da svekkes pilar nummer to og fellesskapet tappes. I det siste rikelig illustrert i VGs dokumentar Fosterhjemskongen. Der har en forretningsmann mottatt nær en halv milliard kroner for å ta seg av norske fosterbarn. Stiftelsen går med store overskudd, lederne får millionlønninger — og store summer er ført ut av landet.

Privatisering pulveriserer også ansvar. Nylig så vi at utenlandske IT-arbeidere hadde tilgang til norske pasientjournaler og nødnettet vårt. 

I Forsvaret har vektere måtte fotfølge innleide renholdere fordi de fast ansatte er privatisert bort. 

Privatisering gir også mer byråkrati for anbud og kontrakthåndtering.

Norge er som sterkest når fellesskapets ressurser brukes på oss alle og er under demokratisk kontroll. Samtidig må samfunnet ha mest mulig bærekraft. Da bør svaret være mer omstilling og effektivisering, ikke privatisering. Der lojaliteten ligger i fellesskapet og ikke i aksjeselskapet.

I dag øker de økonomiske forskjellene i Norge. Bare fra 2013 til 2015 har de økt med 9,7 prosent, ifølge Det tekniske beregningsutvalget (TBU). I regjeringens perspektivmelding varsles det mer utgifter og mindre inntekter. 

Hvordan sikre velferd for alle og en sterk nordisk modell?

Privatiseringen av velferdsstaten representerer den viktigste ideologiske endringen i Norge i nyere tid.

 Vi bør alle spørre oss til hvilken pris.

 


Publisert 1. juni 2017 10:56.. Sist oppdatert 1. juni 2017 11:02.

 

 

«For alt vi har. Og alt vi er. Men ikke for den gamle Krigsskolen»<img alt="" src="/forum-media/PubImages/untitled-9.jpg" style="BORDER:0px solid;" />«For alt vi har. Og alt vi er. Men ikke for den gamle Krigsskolen»Å selge Tollbugata 10 vil påføre Forsvaret et betydelig omdømmetap, skriver Ole Rikard Høisæther, generalsekretær i Selskabet for Oslo Byes Vel. http://forsvaretsforum.no/for-alt-vi-har-og-alt-vi-er-men-ikke-for-den-gamle-krigsskolen
Turbulens overalt – hva skjer når verdier forvitrer?<img alt="" src="/forum-media/PubImages/Grandhagen_003%20ny%20versjon.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Turbulens overalt – hva skjer når verdier forvitrer?Vår lille klode er i ferd med å rote til det settet av normer og verdier som gjennom tiår har fått lov til å dominere vårt ellers konfliktfylte samkvem, skriver tidligere etterretningssjef Kjell Grandhagen.http://forsvaretsforum.no/kjell-grandhagens-geopolitiske-nyttårskommentar
«James Mattis går av. Vi bør være bekymret»<img alt="" src="/forum-media/PubImages/Mattis%20og%20Bakke%20-%20Kjosvold%20nett1.jpg" style="BORDER:0px solid;" />«James Mattis går av. Vi bør være bekymret»For USAs allierte og partnere har Mattis vært en stabil klippe i et opprørt hav, skriver forsvarsekspert Paal Sigurd Hilde. Han kaller avgangen en svært uønsket julegave. http://forsvaretsforum.no/forsvarsekspert-kaller-mathis-avgang-en-uønsket-julegave