Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_828_churchillforum_828_churchillhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=3175Kampvilje: Gary Oldman skinner i rollen som Winston Churchill (Foto:Filmweb)./forum-media/PubImages/giedipc9.jpg

Bestefar Winston

«Darkest Hour» er en for snill film om en håpløs situasjon.
Bokomslag

Anmeldelse

"Gary Oldman skinner i rollen som den ikoniske statslederen, men «Darkest Hour» er for snill. "

«Peace for our time». Få utsagn har tynget like mye som da statsminister i Storbritannia Neville Chamberlain erklærte at han hadde blitt enig med Adolf Hitler. Som historien snart ville vise, var ikke den tyske føreren fornøyd med bare å kunne styre over deler av Tsjekkoslovakia. Han ville ha mer – mye mer – som blant annet Polen, Belgia og Frankrike snart fikk erfare. Det her regissør Joe Wright «Darkest Hour» starter sin fortelling om Winston Churchills kamp for å befeste seg som Storbritannias statsminister.  Den flåkjefta, til tider halvfulle, men retorisk sylskarpe Churchill var den usannsynlige redningsmannen for britene. Han var politikeren de ulike fraksjonene i parlamentet kunne samles om. Men ikke uten kamp og forsøk på å få ham avsatt i håp om vekke til live en illusorisk drøm om fred med Hitler – anført av Neville Chamberlain og lorden av Halifax.

Rollespill. Gary Oldman portretter den ikoniske statslederen som viste seg usedvanlig effektiv i krigstid. Det gjør han med overbevisning. Den mumlende og aldrende Winston Churchill blir vekket til live av Oldman – og alt fra hans gjenkjennelige diksjon og fysiske tilstedeværelse er gjort av en skuespiller som åpenbart har studert statsmannen nøye. 

Gary Oldman portretter den ikoniske statslederen som viste seg usedvanlig effektiv i krigstid.

Historien i «Darkest Hour» tar for seg tidspunktet i krigen da alt virket på sitt mest håpløse. Tidligere europeiske stormakter falt under tyskernes «Blitzkrieg» og flere hundre tusen britiske soldater sto strandet ved Dunkirk. 

 

 

forum_828_churchillforum_828_churchillhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=3177Premiereklar: Gary Oldman portretterer Winston Churchill i krigsdramaet «Darkest Hour». Den har premiere fredag 12. januar (Foto:Filmweb)./forum-media/PubImages/fkcdxse3.jpg

Britene sto overfor en mulig invasjon, uten kampklare allierte, muligens uten hær – og i verste fall uten håp. Det markerer også høydepunktene i «Darkest Hour» – scenene fra det britiske underhuset der Churchill kaster til side all politisk tvil om at det er rett å kjempe – for frihet, mot tyskerne og kanskje først og fremst for Storbritannia.

Snill film. «Darkest Hour» kaster imidlertid ikke noe nytt lys over 2. verdenskrig eller Winston Churchill som andre filmer ikke har gjort tidligere. Den opererer i det samme tidsrommet som Christopher Nolans «Dunkirk» – likevel med mindre fokus på krig til fordel for det politiske spillet. Sistnevnte er likevel kvalitativt bedre og engasjerende enn Joe Wrights film. 

«Darkest Hour» kaster imidlertid ikke noe nytt lys over 2. verdenskrig...

«Darkest hour» er en snill film om en håpløs situasjon. Det er få krigsscener, og de som finnes er tilpasset slik at én tiåring trygt kan sitte i kinostolen uten å ta med seg sjelelige sår hjem. Det er greit. Handlingen i filmen har ikke som målsetting å fange krigens grusomheter. Likevel er det noe skjønnmalende over «Darkest hour» som går på bekostning av troverdig skildring av Churchill og Storbritannia da de sto overfor en mulig invasjon. Det er særlig en scene der den tidligere krigskorrespondenten og offiseren tar undergrunnen i London, som virker i overkant romantiserende og naiv. «Darkest hour» er på ingen måter en dårlig film, men den kunne vært langt bedre – hvis den bare framsto litt mer ærlig. 

 

 

forum_828_churchillforum_828_churchillhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=3176https://youtu.be/EianzxAdYiU


Publisert 10. januar 2018 15:23.. Sist oppdatert 11. januar 2018 06:14.