Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

Brifer fra uke 5

Her ser du hva mediene skrev om Forsvaret 30. januar-3. februar.

Mandag 30. januar:

GAVEPAKKE TIL TERRORISTER: Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit er blant de som mener Trumps nye innreiseforbud kan bli en gavepakke til terrorister. –Polariseringen øker og den muslimske befolkningen føler seg forfulgt, sier hun til Dagens Næringsliv . Terrorforsker Magnus Ranstorp ved Forsvarshögskolan sier til Dagbladet  at innreiseforbudet er «ekstremt kontraproduktivt». 

VIL KJEMPE FOR BARDUFOSS: Senterpartiet, med Liv Signe Navarsete og Sandra Borch skriver i en kronikk i Framtid i nord  at de vil kjempe for at Bardufoss skal være hovedbase for helikopter. I morgen besøker Sneterpartiet Bardufoss. De skriver at de ønsker å legge en strategi for hvordan de skal bevare både Andøya flystasjon og hovedbasen for helikopter på Bardufoss.

NEI TIL HV-KUTT: 42 personer møtte opp i Bergen sentrum for å demonstrere mot kuttene i Heimevernet. Demonstrantene var spesielt kritiske til nedleggingen av Sjøheimevernet, skriver Aldrimer.no.

NORSKE OFFISERER PÅ TV: Kåre Brændeland og Jørgen Bull ble beskutt på oppdrag i henholdsvis Bosnia og Afghanistan. I morgen kan du se historiene deres på Tv. De sendes i Insider-dokumentaren på Tv-kanalen Max, tirsdag klokken 21.30.

Fikk du med deg dette i løpet av helgen?

MEDALJER: Fredag fikk rundt 40 norske soldater Forsvarets operasjonsmedalje, de fleste fra Marinejegerkommandoen, men også personell fra Kystjegerkommandoen, Forsvarets sanitet, Cyberforsvaret og Hærens samband fikk medalje. En norsk spesialsoldat ble tildelt Natos fortjenestemedalje for ekstraordinær innsats, i følge Forsvaret.no.

FLERE NYE TOPPSJEFER: Fredag ble flere nye toppsjefer utnevnt i Forsvaret. Tonje Skinnarland er ny sjef for Luftforsvaret. Du kan se hele oversikten her.

Tirsdag 31. januar:

VARSLER FLERE BIDRAG: –Stabiliserende operasjoner, slik vi har hatt i Afghanistan, vil bli viktige i lang tid fremover, sa forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen i sin statusrapport i går kveld. Han mener at Forsvaret må være forberedt på flere internasjonale bidrag. Forsvarssjefen brukte store deler av rapporten på Langtidsplanen. 
270 millioner kroner skal effektiviseres i 2017, ifølge forsvarssjefen. 1,4 milliarder kroner skal spares innen 2020. 

VIL KJEMPE FOR ANDØYA: Senterpartiet vil bruke eventuelle regjeringsforhandlinger til å ta opp kampen for Andøya Flystasjon. Det sa partileder Liv Signe Navarsete under et besøk i går. Ifølge Bladet Vesterålen sa hun at saken vil stå og falle på å få fram troverdig tallmateriale som understøtter andværingenes påstand om at nedleggelsen ikke er gjort på et fornuftig grunnlag.

KRITISERER SPARETILTAK: Forsvaret skal spare 40 milliarder. Men under halvparten av sparetiltakene virker, ifølge Forsvarets forskningsinstiutt (FFI).  Ifølge Aftenposten pekes det blant annet på at flere tiltak mislykkes enn lykkes, at gevinstene ikke kan dokumenteres og at effekten ikke måles over tid.

KVELDSSTØY: Bodøværingene kan belage seg på kraftig flystøy utover kveldene denne uka, når to jagerflyskvadroner øver på nattflyvning. Denne uka trener 132. Luftving avdeling Bodø og avdeling Ørlandet på nattflyvning over Bodø, melder Bodø nu.

KREVER SOLDATENE HJEM: Fredsbevegelsen vil ha ny debatt om norsk krigsdeltakelse etter valget av Donald Trump. De mener man nå må se Norges militære samarbeid med USA i Syria i et nytt lys og lanserer en kampanje for å få soldatene hjem, skriver Klassekampen .

Onsdag 1. februar:

TRUSSELVURDERING FRA PST: PST holder sin årlige trusselvurdering klokken 10.00 i dag. NRK nyhetsmorgen melder at russisk etterretning er den største trusselen mot Norge. Vi følger pressekonferansen til PST utover dagen via vår twitterkonto: @forsv_forum.

KRITISKE TIL DIGITALT GRENSEFORSVAR: Nasjonal institusjon for menneskerettigheter mener den foreslåtte datainnsamlingen, som vil være fundamentet i det digitale grenseforsvaret, trolig er i strid med både Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) og Norges egen grunnlov. De mener derfor den bør skrotes, melder Aftenposten. Målet med etableringen av et «digitalt grenseforsvar» er ifølge myndighetene å forhindre terror- og cyberangrep mot Norge.

«UBRUKELIGE» TRAKTORER: Forsvaret har brukt titalls millioner på 25 traktorer som skulle slepe kampfly. Problemet er at traktorene ikke tåler vekten av flyene, skriver Klassekampen. Nå brukes i stedet Holder C4.74-traktorene, som ble kjøpt inn mellom 2007 og 2011, til å slepe bagasjetraller og utstyr. Allerede i 2009 konkluderte bakkemannskapet på Rygge med at millioninvesteringen var et ellevilt bomkjøp, ifølge avisen.

NAVARSETE TIL BARDUFOSS: I dag, tirsdag, kommer Senterpartiets fremste forsvarspolitiker til Indre Troms. Liv Signe Navarsete starter dagen med å treffe Hæren på Setermoen og på Bardufoss. Hun fortsetter med et møte med alle lokallagene i Troms. Så skal hun treffe folket. Det skjer på et åpent møte i storsalen i Istindportalen.

RELIGION I FORSVARET: Flere medier, blant annet Adressa og Vårt land siterer saken vi skrev i forrige uke om feltimamer og felthumanister. Du kan lese reportasjen her og debattinnlegget her

UKRAINA: Det hagler med anklager mellom Russland og Ukraina etter at kampen i Øst-Ukraina har blusset opp igjen. Ukraina frykter et svekket støtte fra USA, skriver Dagsavisen.

Torsdag 2. februar:

HOLDT TABBEKJØP SKJULT: Forsvaret brukte millioner på traktorer til å trekke fly, men holdt skjult for departementet at traktorene ikke kunne brukes til jobben. Nå vil departementet til bunns i jobben, skriver Klassekampen.

KALD VIND FRA RUSSLAND: Den russiske ambassadøren til Norge kalles inn på teppet av utenriksminister Børge Brende etter at medlemmer av Utenriks-og forsvarskomiteen nektes innreisevisum til Russland. Ifølge Dagsavisen er det Ventre-leder Trine Skei Grande og og SVs Bård Vegar Solhjell som ikke har fått visum.

SNAPCHAT-REKLAME: Forsvaret betaler 117.040 kroner for åtte dager med reklameplass på VGs nye Snapchat-kanal.– Snapchat er en av de hurtigst voksende kanalene hvor ungdom bruker tid, sier kommandørkaptein i Forsvaret, Michael Bruteig til Dagens Næringsliv.

MOT HV-KUTT: Fylkesutvalget i Vest-Agder sluttet seg denne uken til en fellesuttalelse til Forsvarsministeren fra Aust-Agder, Vest-Agder og Rogaland fylkeskommuner angående nedskjæringer i Heimevernet. Ifølge Vest-Agder fylkeskommune ber de blant annet om at det garanteres for at Heimevernet skal være tilstede i resten av Agder og Rogaland Heimevernsdistrikt.

LANDMAKTUTREDNINGEN: Denne uken møtte representanter fra industri, politi, sivile etater og samfunn til orientering og diskusjon om utredningen. Forsvarssjefen har opprettet en referansegruppe til stø tte for arbeidet med landmaktutredningen. Formålet med møtene er å skaffe et bredest mulig beslutningsgrunnlag i arbeidsprosessen, melder Forsvarsdepartementet .

Fredag 3. februar 2017:

SJØHEIMEVERNET:  Nasjonen mister nå kontrollen over store deler av kystsonen i krise og krig. Det er ingen fagperson som forstå noe av vedtaket, sier kommandørkaptein Svein Jarle Jacobsen til Dagsavisen. Sjøheimevernet avvikles i 2017.

NORDMENN PRESSET: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) melder om et økende antall rapporter på at nordmenn på reise i Russland blir forsøkt satt i kompromitterende situasjoner og utsatt for press.– Hvis du har en ansatt som du har fått under press eller som leverer hemmeligheter, er det meget skadelig sier seksjonssjef Arne Christian Haugstøyl i PST til VG.

JOINT VIKING: Forsvaret informerer om at i 2017 vil øvelse Joint Viking foregå 6. - 15. mars, i et område som strekker seg fra Alta–Lakselv–Karasjok og til Kautokeino. Aktiviteten vil hovedsakelig foregå langs kysten. Militære styrker vil synes i området både før og etter øvelsesperioden, i forbindelse med forberedelser og avslutning. Joint Viking 2017 er en nasjonal øvelse hvor hovedmålene er å øve på krisehåndtering og forsvar av Norge.

VISUMBRÅKET: Russland toner ned visumbråket og anklager Norge for dårlig diplomati. Russiske myndigheter presiserer at visumbråket «ikke er rettet direkte mot Norge» – og kunne vært unngått. Utenriksminister Børge Brende reagerte kraftig i Stortinget onsdag etter at Russland nektet å gi visum til to medlemmer av Stortingets utenriks- og forsvarskomité. I Moskva betegnes saken som «helt normal praksis» ifølge Aftenposten.

 

Publisert 3. februar 2017 15:24..