Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_2275_bellpåberedskapifinnforum_2275_bellpåberedskapifinnhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=9894Beredskap: Forsvaret stiller ett av sine Bell-helikoptre til disposisjon etter anmodning fra Helse Nord (Foto: Ole Sverre Haugli/Forsvaret). /forum-media/PubImages/Bell til nett.jpgBeredskap: Forsvaret stiller ett av sine Bell-helikoptre til disposisjon etter anmodning fra Helse Nord (Foto: Ole Sverre Haugli/Forsvaret).

Bell på beredskap i Finnmark

Forsvaret stiller et Bell-helikopter på 24 timers beredskap i Kirkenes etter anmodning fra Helse Nord.

– Finnmark har mange kortbaneflyplasser, vi har derfor valgt å be om midlertidig støtte fra Forsvaret, som en ekstra beredskap for befolkningen i Finnmark, sier administrerende direktør Lars Vorland i Helse Nord.

Anmodningen kommer etter ønske fra Luftambulansetjenesten, Universitetssykehuset Nord-Norge og Finnmarkssykehuset.

Bell-helikopteret av typen Bell 412 fra 339 skvadron på Bardufoss skal være på plass i Kirkenes fra torsdag kveld, skriver Nye Troms. 

Helikopteret har ambulanseinnredning og er bemannet med paramedic og anestesilege. Besetningen skal gi akuttmedisinsk behandling på samme nivå som i luftambulansetjenestens helikoptre.

Opptatt med trening

Bakgrunnen er at kortbaneberedskapen med ambulansefly etter oppstarten av ny ambulanseflykontrakt 1. juli «ikke har stabilisert seg på planlagt nivå.»

Selskapet Babcock overtok natt til mandag denne ambulanseflytjenesten i Norge. Babcock vant i 2017 anbudskonkurransen om luftambulansetjenesten over selskapet Lufttransport, som har drevet tjenesten i 25 år.

De første to ukene i juli må det gjennomføres pålagt trening for besetningene i ambulanseflytjenesten ved hvert vaktbytte. Det betyr at det er redusert tilgang på mannskap mens treningen pågår.

Kort rullebane

Flere av ambulanseflyene kan ikke lande eller lette fra flyplasser med kort rullebane. Situasjonen skyldes at de fleste flyene som er egnet til å lande på kortbanenettet brukes til opptreningen. Ekstraflyene som er satt inn kan ikke lande på kortbaneflyplasser.

Flyplassene dette gjelder, er Hammerfest, Sørkjosen, Vadsø, Vardø, Båtsfjord, Berlevåg, Honningsvåg og Mehamn.'

På kvelden 4. juli er det fire ambulansefly for kortbane på beredskap. Tre i Nord-Norge og ett i Sør-Norge. Fra klokken 21 er det to i Nord-Norge og etter midnatt ingen i Sør-Norge.

– Et offentlig ansvar

Senterpartiets Sandra Borch er glad for at Forsvaret stiller opp, men kritisk til at det er nødvendig.

 

 

forum_2275_bellpåberedskapifinnforum_2275_bellpåberedskapifinnhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=9892Redningsaksjon: Bell-helikoptre har tidligere bidratt i flere søk- redningsaksjoner, som her i Tamokdalen i 2019 da fire omkom etter et skred (Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix). /forum-media/PubImages/BellTamokdalen TERJE BENDIKSBYNTB SCANPIX.jpgRedningsaksjon: Bell-helikoptre har tidligere bidratt i flere søk- redningsaksjoner, som her i Tamokdalen i 2019 da fire omkom etter et skred (Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix).


– Forsvaret skal bistå i kriser, men dette er et offentlig ansvar gjennom Helse Nord. Det har gått for langt når Forsvaret må stille med helikopter for å gjøre jobben til luftambulansen, altså Babcock,
sier hun til NRK.

– Det er også et paradoks at helikoptret Forsvaret stiller med blir flyttet ned til Rygge om kort tid, sier hun videre.

Svekket beredskap

Tidligere har tillitsvalgt i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF), Geir Brandsegg, ment at beredskapen i nord vil bli svekket som følge av flyttingen av Bell fra Bardufoss til Rygge. 

– Da svekker vi beredskapen i Norge til fordel for et spesialstyrkemiljø som kan bruke helikoptre i internasjonale operasjoner. 

– Regjeringen har kastet ut et tall som innebærer at ytterligere seks maskiner flyttes fra Bardufoss. Det er ikke tatt høyde for hvor mange «crew» som skal følge med til Rygge, sa Brandsegg til Forsvarets forum. 

Publisert 5. juli 2019 10:29.. Sist oppdatert 8. juli 2019 10:09.