Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

12. mann12. mannhttp://forsvaretsforum.no/forum-media/PubImages/bilde.jpghttp://forsvaretsforum.no/forum-media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=2332Overlevelse. Filmen om Jan Baalsruds flukt fra tyskerne i Nord-Norge har premiere 25. desember (Foto: Nordisk film).

 

 

Kampen for tilværelsen

«Den 12. mann» formidler innlevelse, medfølelse, forargelse og til slutt lettelse.
Bokomslag

Anmeldelse

"«Den 12. mann» er et medrivende overlevelsedrama fra 2. verdenskrig."

Operasjon «Martin Red» endte i fiasko og utrettet militært sett ingenting. 11 av 12 mann fra Kompani Linge ble drept. Jan Baalsrud overlevde etter over to måneder på flukt og ble et symbol for at det var mulig å stå opp mot den tyske okkupasjonen.

Det er i hovedtrekk fortellingen til sabotøren Jan Baalsrud. Han nådde til slutt Sverige og etter hvert en trygg havn i Skottland. Men det var ikke uten synlige sår, vansirede føtter og opplevelser de færreste går uskadet fra. Alt som ikke dreper deg, gjør ikke nødvendigvis deg sterkere. 

Baalsrud ble krigsinvalid. Han motiverte likevel til norsk motstandskamp. Og ved filmen «Den 12. mann» også som videre inspirasjon for hvor mye lidelse det er mulig å utstå – og likevel fortsette.

Zwart arbeid. Hollywoods egen Østfold-ambassadør Harald Zwart overrasket ved å velge Thomas Gullestad (vi tok med ham på skytebanen) til å portrettere Jan Baalsrud. Det lyste et lite rødt lys ved å velge en rapper fra Klovner i kamp med bare noen småroller på merittlisten:
Kom det til å fungere? 

Det gjør det. Thomas Gullestad og et knippe andre mer eller mindre ukjente skuespillere, gir troverdighet til overlevelsesdramaet. 

Harald Zwart lykkes i å skape innlevelse, medfølelse, forargelse og til slutt lettelse. Det er historiefortelling på sitt beste. 

Jan Baalsrud ble så skadet, utmattet og utmagret at han ble en statist i store deler av sin egen flukt. Gullestad er likevel langt mer enn rekvisitt for overlevelse. «Den 12. mann» handler om samarbeid, tillit og vilje til å fortsette. I takt med at dagene går og prøvelsene blir stadig flere, blir Gullestad i Jan Baalsruds skikkelse gradvis mer og mer herjet. 

Sinnet er i ferd med å løpe fra ham som følge av koldbrann. Tær blir skåret av og noen faller av, kroppen skrumper inn til et beinrangel. Gullestad gjør et stykke skuespill der han blir Jan Baalsrud – og du tror på forvandlingen.

Zwart har oppholdt seg såpass lenge på den andre siden av Atlanterhavet, at filmen har et amerikansk preg. Enkelte sekvenser er Hollywood-stilisert og i overkant dramatiske. Likevel, og det absolutt viktigste: Harald Zwart lykkes i å skape innlevelse, medfølelse, forargelse og til slutt lettelse. Det er historiefortelling på sitt beste. 

Mer på spill. «Den 12. mann» er mer enn bare en hyllest til en enkeltperson. Filmen gir også ære til landsdel der mange har følt seg glemt da krigshistorien ble skrevet. Det var ikke bare Jan Baalsrud som var i umiddelbar fare for den tyske okkupasjonsmakten våren 1943. Den norske sabotøren ble hjulpet av over 80 menn og kvinner som satt livet sitt og til sine nærmeste på spill.

Uten medhjelperne i Nord-Norge hadde Baalsrud lidd samme skjebne som de elleve andre. 

PS. Den våkne leser av papirutgaven til Forsvarets forum, vil trolig registrere at filmen får 4,5 av 5 stjerner der. Halve stjerner har vi ikke mulighet til å gi «digitalt», og derfor valgte anmelder å runde opp. 

Publisert 14. desember 2017 08:35.. Sist oppdatert 18. januar 2018 10:03.