Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_2063_amerikanskekrigsskipforum_2063_amerikanskekrigsskiphttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=9604Destroyeren USS Preble var et av skipene som seilte gjennom Taiwan-stredet uten Kinas tillatelse. (Foto: NTB/Scanpix)/forum-media/PubImages/kNecqI5z7eA.jpgDestroyeren USS Preble var et av skipene som seilte gjennom Taiwan-stredet uten Kinas tillatelse. (Foto: NTB/Scanpix)

Amerikanske krigsskip gjennom Taiwan-stredet

To amerikanske marinefartøy har seilt gjennom Taiwan-stredet uten Kinas tillatelse.

​Ifølge forsvarsdepartementet på Taiwan gjorde den kinesiske marinen ikke noe forsøk på å stanse de to krigsskipene, USS Preble og en oljetanker fra US Navy. Det har heller ikke kommet protester fra Beijing.

Siden juli i fjor har amerikanske marinefartøy seilt gjennom stredet som skiller Taiwan fra fastlandet åtte ganger, ifølge taiwanske myndigheter. 

I forrige måned sendte kinesiske myndigheter en formell protest til Frankrike etter at to franske krigsskip seilte gjennom Taiwan-stredet 6. april.

Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan. I praksis har Taiwan fullt selvstyre, men Beijing fastholder at øya er en del av Kina og truer med å invadere dersom ledelsen i Taipei formelt erklærer selvstendighet.

USA anerkjente i 1979 Taiwan som en del av «ett Kina», men har samtidig et nært militært samarbeid med øya.

Publisert 23. mai 2019 10:48.. Sist oppdatert 23. mai 2019 11:14.