Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

Morten HancheMorten Hanchehttp://forsvaretsforum.no/forum-media/PubImages/F35 Luke AFB_03.jpghttp://forsvaretsforum.no/forum-media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=563

– Piloten kan bestemme

F-35 pilot Morten Hanche mener det kan være på tide å gi pilotene større beslutningsmakt.

Instruktør. Morten Hanche er kanskje den mest erfarne F-35-piloten i Forsvaret.Norges nye kampfly finner motstanderne tidligere og gir pilotene en bedre situasjonsforståelse enn tilfellet var ved F-16. Derfor bør gjennomføringen av operasjoner i enkelte tilfeller delegeres til piloten, framfor et kommandoapparat på bakken. Da kan man utnytte styrkene ved F-35 på en god måte, mener Morten «Dolby» Hanche.

– I krise og krig er det fornuftig å gi større myndighet til piloten. I et F-35 fly vet du hva du skyter på – det gjør du ikke nødvendigvis i et F-16, sier Hanche som peker at det bare blir viktigere å fatte raske beslutninger.

En time tidligere hadde han begeistret et fullsatt auditorium ved Luftkrigsskolen i Trondheim. F-35 fremste styrke ligger i å finne og drepe en fiende før den i det hele tatt er klar over oss, fortalte instruktøren som var hjemme i Norge i anledning Luftmaktseminaret. 

I et F-35 vet du hva du skyter på – det gjør du ikke nødvendigvis i et F-16

Tenke offensivt. Med sine 160 timer bak spakene i kampflyet, er vestfoldingen fra Svelvik kanskje den nordmannen som har mest erfaring fra F-35. Gjennom flytimene som instruktør fra Luke Air Force Base, har han førstehåndskjennskap til hvilke styrker og svakheter Forsvarets nye kampfly kan ha.

Ifølge Hanche blir det viktig å utnytte fordelene flyet byr på, som lavsignatur og radarer og sensorer som gir et mye bedre overblikk for piloten.

– Vi kan ikke love hvor bra flyet er, gjennom øvelser. Det gir bare en pekepinn, sier Hanche og sikter til en «Red Flag»-øvelse i USA​ der flyet presterte godt.

– Hva F-35 virkelig er godt for, får vi først se når det er i strid. Per dags dato ville jeg likevel valgt å ta et F-35 i kamp framfor F-16, sier Hanche som fløy under Libya-krigen.

Se mulighetene. Han håper at det blir undersøkt, på militært og politisk nivå, hvilke muligheter F-35 byr på i offensive operasjoner. Hvis pilotene hadde blitt gitt større myndighet og selvstendighet i situasjoner som er tidskritiske, ville det spilt på styrkene til F-35, forklarer Hanche.

– Med et F-16 kan vi ikke være offensive, det kan vi nå velge å være med F-35.

– Vi har ikke tenkt å bruke angrep i første rekke. Det er likevel lettere å ta gode avgjørelser i et F-35 fordi du har bedre tid til å tenke, sier Hanche.

Hva med de etisk og juridiske følgene det kan ha for pilotene – er de forberedt på det? 

– Gjennom utdanningen ved blant annet Luftforsvarets flygeskole gjøres det mye rett. Jeg tror pilotene er klare for en situasjon med større ansvar, sier Hanche.  ​

 

 

Morten HancheMorten Hanchehttp://forsvaretsforum.no/forum-media/PubImages/F35 Luke AFB_02.jpghttp://forsvaretsforum.no/forum-media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=562Etter to år i ørkenen i Arizona vender Morten Hanche tilbake til Norge. Da tar han med seg familien til Brekstad, bare noen får steinkast unna F-35 og Forsvarets kampflybase Ørland. Foto: HANNE MARIE MAUGESTEN

​​Vender hjem. Etter to år i ørkenen i Arizona vender Morten Hanche tilbake til Norge. Da tar han med seg familien til Brekstad, bare noen får steinkast unna F-35 og Forsvarets kampflybase Ørland.

Der skal han forberede ankomsten til det første flyet i november 2017.

Kommer F-35 til å virke avskrekkende?

– Hvis vi gjennom trening viser at vi har et konsept og et Forsvar som fungerer sammen, i tillegg til styrkene ved NSM og JSM, tror vi har kampfly som virker reelt skummelt for en motstander. 

Publisert 9. februar 2017 00:00.. Sist oppdatert 9. november 2017 09:21.

 Flere saker om Luft

 

 

Bombene over Libya<img alt="" src="/forum-media/PubImages/Kreta%20-%20Souda%20Air%20Base%20F-16.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Bombene over LibyaI 2011 samlet ferieøya Kreta piloter og bakkemannskap til kamp over Libya. http://forsvaretsforum.no/bombene-faller
Får beholde lønnen under utdanning<img alt="" src="/forum-media/PubImages/IMG_0006.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Får beholde lønnen under utdanning14 flygere og navigatører som Luftforsvaret hadde sendt til USA, sto i fare for å ikke få lønn under resten av krigsskoleutdanningen. http://forsvaretsforum.no/får-beholde-lønnen-under-utdanning
De første flyene lander i 2021<img alt="" src="/forum-media/PubImages/wj20180625_FOFO_Mongoose_255.jpg" style="BORDER:0px solid;" />De første flyene lander i 2021Forsvarsbygg har det travelt. Allerede i 2021 skal de første flyene takse inn til den nye kampflybasen på Evenes.http://forsvaretsforum.no/de-første-flyene-lander-i-2021