Nyheter:

Nytt håp på Porsangmoen

Denne uka avsluttet HV sin befalsutdanning på Porsangmoen. Men nå øyner finnmarkingene ny aktivitet i form av en kavaleribataljon.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Militærleiren mellom Lakselv og Karasjok har de siste årene minnet mest om en spøkelsesleir. Der det under den kalde krigen var over tusen soldater, har det de siste årene bare vært noen vaktsoldater, en HV-administrasjon og sporadisk mindre allierte avdelinger på trening. Pluss en klasse med befalselever og noen verksteder.

VELKOMMEN! Plassmajor Lars-Harald Blomkvist (venstre) og ATS-major Kjetil Hanssen ønsker ny aktivitet velkommen til Porsangmoen.

Heimevernets befalsskole flyttet for drøyt åtte år siden fra Værnes til Porsanger på ski. Nå er skolen historie – de siste 31 korporalene ble uteksaminert sist torsdag for å ta fatt på videre praksis i diverse avdelinger.

– De har hatt verdens beste klasserom i fem måneder her oppe, påpekte skolesjefen, major Joachim Bjørnbak, før han delte ut vitnemålene. Et dusin stillinger forsvinner fra Garnison Porsanger med skolenedleggelsen. HV må hente sitt befal fra øvrige deler av forsvaret, og etterutdanne dem ved HVs skole- og kompetansesenter på Dombås.

JOIKESLUTT: Marit Hætta Øverli joiket for de siste UB-korporalene som denne uka forlot HVs befalsskole på Porsangmoen.
BESTE ELEV: Aksel Østmoe premieres her av oberstløytnant Ove Staurset , sjef HVSKS på Dombås.


Kavaleribataljon. 
Men de som lenge har kjempet for økt aktivitet i den halvtomme garnisonen kan endelig se lys i tunellen: Landmaktutredninga vil satse på Finnmark, og i de foreløpige konklusjonene vil de etablere en kavaleribataljon på GP.

Det kom fram da Landmaktutredningen la fram sin foreløpige statusrapport 19. juni. Du kan lese mer om hva som ble foreslått her. 
Endelig anbefaling kommer i oktober, samtidig med statsbudsjettet. 

­– De vil bli tatt god imot i Porsangersamfunnet, dette har vi fortjent, mener major Kjetil Hanssen ved Alliert Treningssenter (ATS). Han er også en sentral skikkelse i Arbeiderpartiet i Porsanger. Samtlige partier har kjempet for økt militær aktivitet all den tid det store skytefeltet Halkavarre legger beslag på store områder, og faste avdelinger som også betyr inntekter for kommunen.

TRE KASERNER: HV-17 vil i august overta HV-skolen sin kaserne. Men to andre kaserner har plass til nærmere 600 mannskaper.
JUVELEN: Halkavarre skyte- og øvingsfelt har lokket mange avdelinger til trening i Finnmark, og kan få sin renessanse hvis en ny bataljon kommer til GP.


En annen finnmarking som ser fram til økt aktivitet er plassmajor Lars-Harald Blomkvist:

– Leiren er jo dimensjonert for en bataljon, både skytefelt, kjøkken og velferdsbygg står klart. Vi må se nærmere på kaserner, boliger og kvarter. Vi har kaserner nok, men ikke av den mest moderne standard, påpeker Blomkvist.

Hanssen legger til at nye boliger helst bør etableres i kommunesenteret Lakselv, fordi miljøet på selve Porsangmoen blir for lite med et fåtall familier.

MÅLGANG: For åtte år siden flyttet befalsskolen fra Værnes til Porsangermoen. Major Ola Kviteng ledet den lille troppen inn porten på Porsangmoen etter 150 mil på ski og til fots. Torbjørn Løvland.

 

Blir attraktiv. Mange av de som tjenestegjør på GP har vært der lenge, og stedet er kanskje ikke veldig fristende for dem som søker karriere. Det vil en bataljon endre på. Bataljonen vil kunne samarbeide med allierte styrker på trening i Finnmark.
– Noen mener at det er dyrt å deployere til helt nord i Norge, men vi har veldig god plass, vi har stor frihet i terrenget og kan trene og skyte både natt og helg uten at det blir avisoverskrifter. Det er også bra at landmaktstudien ser mer helhetlig på hva vi har behov for og hvem vi skal samarbeide med. Og at vi skal hente mer effekt ut av alliert trening, påpeker Hanssen, som har over 30 år på GP.

Powered by Labrador CMS