Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

FørstegangstjenesteFørstegangstjenestehttp://forsvaretsforum.no/forum-media/PubImages/Førstegangstjeneste.jpghttp://forsvaretsforum.no/forum-media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=1656Færre soldater: At Forsvaret har krympet i størrelse og stadig færre gjennomfører førstegangstjeneste, kan svekke den nasjonale beredskapen i møte med terror, mener Lars Akerhaug (Foto: Forsvarets forum)

Svekket beredskap

Norges beredskap mot terror er svekket som følge av stadig at færre gjennomfører førstegangstjeneste.

Terrorangrepene mot Europa har økt drastisk i omfang siden 2014. Over 400 mennesker har blitt drept som følge av angrep fra Islamsk Stat (IS) eller andre radikale islamistgrupper. Målet er å destabilisere våre samfunn og øke oppslutningen til disse gruppene. Det er selvsagt en hel rekke tiltak som kreves for å slå tilbake mot disse angrepene, fra å intervenere mot områdene disse gruppene kontrollerer, til lovtiltak, overvåking, forebyggende arbeid og et offentlig oppgjør med ideologien disse og andre islamistgrupper dyrker.

Men en av de viktigste brikkene er å styrke vår beredskap.

Bygget ned.
Et tankekors i den forbindelse er at den forsvarspolitiske retningen Norge har valgt de siste tiårene har bygget beredskapen ned, snarere enn opp.

Gjennom det som i praksis har vært en avvikling av verneplikten har vi gått fra en situasjon der store deler av befolkningen hadde i hvert fall rudimentær forståelse for hva det betyr å befinne seg i en krigssituasjon, til at dette i dag er helt fremmed for en generasjon som heller aldri har opplevd noe annet enn fred. Svekket: At færre gjennomfører førstegangstjeneste og ikke har kjennskap til militæret, gjør beredskapen dårligere, mener forfatter av blant annet «Norsk jihad», Lars Akerhaug.

Jeg er selv et eksempel på dette. 
Så har jeg riktignok som journalist dekket konfliktene i Midtøsten, som revolusjonen i Egypt og borgerkrigen i Libya, som har gitt meg noe bakgrunn og forståelse for hvordan man opptrer i skarpe situasjoner. Jeg vet samtidig at mange fra min egen generasjon og yngre mennesker ikke har noen slik bakgrunn eller aner hva de skal gjøre om noen skyter på deg eller går til angrep.

Dette er et problem, ettersom vi ser at terrorangrep stadig oftere rammer såkalt myke mål, folkemengder som er antatt uten evne til å beskytte seg selv.

Våpenføre. Det er helt åpenbart at selv om det ikke i seg selv er noen garanti, vil det være en fordel for beredskapen at en større del av befolkningen vet hvordan de skal agere i slike situasjoner.

Nordmenn har tradisjonelt vært et våpenført folk. Ser vi til Israel, som er det demokratiske landet som har størst og lengst erfaring med terrorangrep siden andre verdenskrig, så er responstiden på terrorangrep ofte svært lav. Det har sammenheng med at ikke bare politi, men deler av befolkningen er bevæpnet og ikke nøler med å gripe inn.

Slik det er i dag er kapasiteten til Heimevernet ofte større enn politiet så snart man beveger seg utenfor bykjernene.

I denne sammenhengen er heller ikke diskusjonen om Heimevern og beredskap uviktig. Jeg skal ikke ta stilling til hvordan Forsvaret er best tjent med å organisere sine ressurser. Men det er åpenbart at lokal lagring av våpen og kortreist beredskap vil være en fordel om det skulle finne sted terrorangrep i områder der det er langt til politiressursene. Slik det er i dag er kapasiteten til Heimevernet ofte større enn politiet så snart man beveger seg utenfor bykjernene.

Myke mål. Så vil noen innvende at terrorgrupper ser ut til å angripe mål i bykjerner og der store menneskemengder oppholder seg og dette er riktig.

 

 

Terror BarcelonaTerror Barcelonahttp://forsvaretsforum.no/forum-media/PubImages/Teror Barcelona.jpghttp://forsvaretsforum.no/forum-media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=1655MYKE MÅL: Flere storbyer i Europa har blitt rammet av terror de siste årene, som her i Barcelona der 14 mistet livet etter å ha blitt meid ned av en varebil. Terroristene velger seg «myke mål» som sivile (Foto: Josep Lago/AFP/Scanpix).

Men vi vet lite om hvordan trusselbildet vil utvikle seg over tid. Det er ikke lenge siden terrorgruppen Al-Qaidas angrepsplaner gjerne var mer sofistikerte og storslagne enn de er i dag. Erfaringen fra 22. Juli viser også at det er lettere å drepe mange i områder der det er langt fra større antall politiressurser. 22. juli viste også at kommandolinjene mellom Forsvaret og politi var uklare. Dessverre er det lite som tyder på at vi i dag er betrygget om at dette er vesentlig annerledes.

Uklare retningslinjer. La oss sette det på spissen: Om en terrorist skulle slå til mot et lokalt kjøpesenter i en bygd, hvor det kanskje er en lensmann med en pistol tilgjengelig på jobb. Har da de fem HV-soldatene med våpen lagret lokalt  det helt klart for seg om de kan agere eller ikke?

Jeg er ikke overbevist om at svaret på det spørsmålet er ja. Men det er dit utviklingen i Europa tvinger oss. Det er kun tilfeldigheter at ikke Norge har blitt rammet av radikal islamistisk terror. I denne sammenheng er våre borgere en like viktig del av beredskapen som våre myndigheter.

Det er kun tilfeldigheter at ikke Norge har blitt rammet av radikal islamistisk terror.

Det er nemlig ikke slik at krigen mot terror vil bli vunnet uten tap eller innsats. Og etter hvert som Islamsk Stat tvinges på defensiven i Midtøsten vil denne gruppen og andre radikale islamister i økende grad forsøke å tvinge krigen over på vår banehalvdel.

I fremtiden vil vi erfare at vi trenger støvler på bakken. Heimevernets gamle motto var «overalt, alltid». Vi bør kanskje børste støv av det igjen. 

Publisert 18. august 2017 23:33.. Sist oppdatert 18. august 2017 23:36.

 

 

La de som etterforsker ulykken gi svarene først<img alt="" src="/forum-media/PubImages/20181114JØ_1090.jpg" style="BORDER:0px solid;" />La de som etterforsker ulykken gi svarene førstNivået på debatten viser tydelige tegn på at sjøfartsnasjonen Norge er i ferd med å miste forankringen i samfunnet, skriver kommandørkaptein Daniel Thomassen. http://forsvaretsforum.no/la-de-som-etterforsker-ulykken-gi-svarene-først
En krigsslutt til ettertanke <img alt="" src="/forum-media/PubImages/WW1.4.jpg" style="BORDER:0px solid;" />En krigsslutt til ettertanke 11. november er det 100 år siden krigen tok slutt. – Hvis vi glemmer historien kan erfaringene fra første verdenskrig bli svært viktige igjen, skriver Harald Høiback. http://forsvaretsforum.no/en-krigsslutt-til-en-ettertanke
– Feil medisin for Norge<img alt="" src="/forum-media/PubImages/td43f3af.jpg" style="BORDER:0px solid;" />– Feil medisin for NorgeTrident Juncture er feil medisin, og Norge blir bare en brikke i det storpolitiske spillet, skriver Geir Hem i protestgruppe mot Nato-øvelsen.http://forsvaretsforum.no/feil-medisin-for-norge