Nyheter:

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg under en pressekonferanse i Brussels, torsdag 14. januar 2021.

Kilder: Natos operasjon i Afghanistan vil fortsette

Det sier kilder i forsvarsalliansen til det tyske nyhetsbyrået DPA.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nato kommer til å fortsette sitt oppdrag i Afghanistan inntil videre, sier kilder i forsvarsalliansen til det tyske nyhetsbyrået DPA.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Under et forsvarsministermøte onsdag og torsdag kommer det ikke til å bli tatt noen beslutning om å trekke tilbake de 10.000 utstasjonerte soldatene, ifølge kildene.

I stedet vil ministrene igjen oppfordre Taliban til å trappe ned volden og gjøre mer for å få fart på de svært trege fredsforhandlingene med den afghanske regjeringen.

Nato-kildene peker på at fredsprosessen blir undergravd av at Taliban fortsetter med sine angrep.

Taliban er blitt lovet at alle utenlandske soldater skal trekkes ut innen slutten av april. Dette var ment å motivere opprørsgruppen til å gjøre en større innsats i fredsforhandlingene.

Fakta om krigen i Afghanistan

  • I oktober 2001, få uker etter 11. september-angrepet, hjalp USA og andre vestlige land en allianse av krigsherrer og opprørere til makten i Kabul.
  • USA og Nato hadde på det meste over 150.000 soldater i Afghanistan. De avsluttet sine kampoperasjoner i 2014, men har fortsatt rundt 11.00 soldater i landet.
  • Norge bidrar med i underkant av 100 personer i den Nato-ledede styrken i landet.
  • 34 prosent av afghanerne levde i 2012 under fattigdomsgrensa, men Verdensbanken anslår at andelen i dag er 72 prosent.
  • Krigen anslås å ha kostet minst 160.000 mennesker livet siden 2001, blant dem minst 43.000 sivile.
  • Nesten 2,5 millioner afghanere er ifølge UNHCR registrert som flyktninger, men det antas at ytterligere 1,5 millioner afghanere lever som uregistrerte flyktninger i Pakistan.
  • Taliban kontrollerer omtrent halvparten av Afghanistan. I tillegg er IS og en rekke andre væpnede militser og opprørsgrupper aktive.
  • 29. februar 2020 undertegnet USA og Taliban en avtale som åpner for at USA og andre land trekker sine styrker ut innen mai 2021.
  • 12. september åpnet fredssamtaler mellom Taliban og Afghanistans regjering i Qatar.
    Kilde: NTB
Powered by Labrador CMS