Nyheter:

SMITTET: En norsk soldat i Kabul er smittet koronaviruset, opplyser Forsvaret. Dette eldre bildet er Faryab-provinsen.

Norsk soldat koronasmittet i Afghanistan

En soldat som tjenestegjør i den norske kontingenten i Afghanistan har testet positivt på covid-19, skriver VG.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Soldaten er isolert i en bygning utenfor det norske feltsykehuset.

– Jeg kan bekrefte at en soldat ved det militære sykehuset i Kabul har fått påvist covid-19-smitte. Soldaten er isolert og blir godt tatt vare på av vårt personell der, sier orlogskaptein og pressevakt Jørn Hammarbeck ved Forsvarets Hovedkvarter til avisen.

Tips?

Har du tips eller innspill til denne saken? Kontakt oss på tips@fofo.no eller journalisten kryptert gjennom appen signal på +4745204315

Andre norske soldater er satt i karantene, og Hammarbeck sier at alle som er del av den norske innsatsstyrken, testes hyppig.

Norge deltar med spesialstyrker i Resolute Support Mission og et sanitetsbidrag i Kabul. Alt i alt utgjør bidragene om lag 95 personer.

Det er ikke kjent hvilke konsekvenser smittetilfellet får for oppdragene, men Hammarbeck sier spesialsoldatene fortsatt er operative.

Forsvarets forum har ennå ikke lykkes i å få en kommentar fra Forsvarets operative hovedkvarter.

11 smittet under forrige kontigent

Forrige kontigent som drev feltsykehuset i ved flyplassen i Kabul, var der fra april til oktober. Da de kom hjem fortalte de til Forsvarets forum at de i utgangspunktet skulle ned for å drive et traumesykehus.

Oppdraget ble helt annerledes enn de så for seg. For det første første fredsavtalen mellom USA og Taliban til at det ble færre traumepasienter fra krigshandlinger. For det andre ble mellom 50 og 60 prosent av Kabuls befolkning smittet av koronaviruset.

De norske soldatene måtte gå med munnbind på konstant, med mindre de var på sitt eget rom, og holde to meters avstand. De måtte minimere nærkontakt og holde seg i kohorter.

Under medaljeseremonien for kontigenten i oktober fortalte senior medical officer Christian Medby til Forsvarets forum at de lokale som arbeidet ved leiren også måtte bli der inne.

– Så leiren var nesten hermetisk lukket?

– Det var et forsøk på å lukke den hermetisk. Andre leirer ble jo hermetisk lukket. Men fordi denne har en flyplass, er det ikke mulig å lukke den fullstendig, sa Medby i oktober.

Smitten kom også inn på sykehuset gjennom tolkene til et annet lands styrker.

– Vi hadde totalt sett elleve norske som var smittet under kontingenten. På det verste var vi ti stykker som var i isolasjon, sier Medby.

Les hele saken fra oktober: I frontlinjen mot pandemien

Feltrasjon de siste ukene

Tidligere denne uken skrev Forsvarets forum at det norske personellet ved sykehuset har unngått å bruke messefasilitetene de siste ukene av smittevernhensyn. I stedet har i spist feltrasjon de siste ukene.

– Nå er imidlertid messefasilitetene noe oppgradert med tanke på smittevern, og vårt personell har siden helgen hentet mat i messen, de spiser ikke der, sa talsperson for Forsvarets sanitet, Endre Nedberg.

Han opplyser at det har vært, og at det fortsatt er utfordringer med tanke på kø og det å holde avstand i messefasilitetene.

Powered by Labrador CMS