Nyheter

EVAKUERING: Ingen nordmenn var blant de 84 som ble flydd til Danmark fra Afghanistan i et SAS-fly torsdag morgen. Bildet viser ikke flyet med de evakuerte.

Fly med 84 evakuerte har landet i Danmark – ingen nordmenn ombord

Et SAS-fly med 84 evakuerte fra Afghanistan landet torsdag morgen i København. Ingen nordmenn var med på flyet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyser utenriksdepartementet i Danmark til NTB.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det var det ikke, sier departementets pressevakt.

Primært er det lokalt ansatte og tolker som har arbeidet for den danske stat, samt deres familier, som var om bord på flyet, bekrefter utenriksdepartementet i Danmark.

Islamabad i Pakistan fungerer som base for Danmarks evakuering fra Afghanistan. SAS-flyet landet mandag i Islamabad, der de 84 evakuerte var blitt samlet, og fløy videre til Dubai onsdag kveld.

Røde Kors skaffer senger

På Kastrup flyplass utenfor København står Røde Kors klar til å ta imot de evakuerte når de kommer fram.

– Vi har et opplegg som gir afghanerne som nå kommer til Danmark, en god mottakelse og sørger for at noen kan hjelpe dem med en varm seng og det mest nødvendige, sier Andres Ladekarl i Dansk Røde Kors.

Les mer: Store mengder amerikanske våpen i Talibans hender

Også dansker, eller personer med dansk tilknytning, skal evakueres fra Afghanistan.

– Vi har en liste over danske statsborgere eller andre med lovlig opphold i Danmark. Den siste listen er på opptil 70 mennesker, sa utenriksminister Jeppe Kofod onsdag.

Stor usikkerhet kan være knyttet til departementets oversikt over dansker i Afghanistan og det reelle tallet kan være langt høyere, understrekes det. Dessuten kan personer fra denne listen med 70, være blant de 84 som natt til torsdag var på vei til Danmark.

Ifølge sporingstjenesten FlightRadar24 var flyet med de 84 ventet å lande mellom klokken 7 og 7.30 torsdag morgen.

Har hjulpet Norge

Søndag tok Taliban kontrollen over Afghanistans hovedstad Kabul, noe som har ført til en storstilt evakuering av blant annet vestlige ambassadeansatte og afghanere.

Les mer: Forsvarsministeren: – For Norge var det et viktig bidrag

Danmark har bistått Norge med evakuering. Tirsdag kveld ble 15 personer sendt med et fly fra Islamabad til København. Om bord var det 14 nordmenn og en utenlandsk statsborger med lovlig opphold i Danmark. De 14 ankom Norge onsdag. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) bekreftet da at fem av dem var fra Norges ambassade i Kabul og ni fra Forsvarets sanitet.

Powered by Labrador CMS