Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_1082_–norgeharforpliktetsforum_1082_–norgeharforpliktetshttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=7295Samhold: James N. Mattis hadde møte med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i Oslo lørdag 14. juli (Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret). /forum-media/PubImages/Mattis og Bakke - Kjosvold nett1.jpg

– Norge har forpliktet seg

USA er vår nærmeste og viktigste allierte, understreket forsvarsminister Frank Bakke-Jensen etter møtet med sin amerikanske kollega.

– Norge har gjentatt sin forpliktelse på Nato-toppmøtet i Brussel denne uken om å nå målet om to prosent av brutto nasjonalprodukt til Forsvaret. Det gir løftet fra Nato-møtet i Wales i 2014 troverdighet, sa USAs forsvarsminister James N. Mattis.

Lørdag 14. juli hadde han samtaler med sin norske kollega Frank Bakke-Jensen og utenriksminister Ine Eriksen Søreide i Oslo.

– Nato er sterkere i dag enn i går, sterkere i dag for en måned siden, og sterkere i dag enn for et år siden, uttalte Mattis etter møtet i Forsvarsdepartementet, og fortsatte:

– Norge er en sterk og pålitelig alliert, i enhver betydning av ordet. Dette er et sterkt samhold som Norge og USA utviklet i mer enn hundre år.

Tilfreds. Bakke-Jensen startet med å understreke at USA er Norges nærmeste og viktigste allierte og at landene har et omfattende militært samarbeid.

– Vi er meget tilfreds med at amerikanske soldater trener i Norge på rotasjonsbasis. Det styrker Norge, norske soldater og Nato.

 

 

forum_1082_–norgeharforpliktetsforum_1082_–norgeharforpliktetshttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=7296Forpliktet: Den amerikanske forsvarsministeren gjentok at Norge hadde forpliktet seg til å bruke to prosent BNP på Forsvaret. Her er de på Akershus festning (Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret). /forum-media/PubImages/Ministermøte.jpg

Mattis var takknemlig for Norges fleksibilitet og raushet ved å være vertskap for de opptil 700 amerikanske soldatene.  

– Under øvelsen Trident Juncture denne høsten viser vi også at USA, og hele Nato, stiller opp for Norge, sa den amerikanske forsvarsministeren.

Fikk du med deg artikkelen der IFS-forsker Paal Sigurd Hilde mener James N. Mattis har dempet impulsene til president Donald Trump?

– Han blir av mange sett på som en siste skanse mellom Donald Trump og en veldig radikal beslutning – som å erklære krig mot et annet land, sa Hilde til Forsvarets forum

Publisert 14. juli 2018 14:36.. Sist oppdatert 14. juli 2018 14:46.