Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_1952_–ikkefornøydmedutvikforum_1952_–ikkefornøydmedutvikhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=9358Ikke fornøyd: – I snitt scoret man 71 prosent korrekt i 2013 mot 65 i 2018 på alle sammenligbare spørsmål. Det er en utvikling jeg ikke er fornøyd med, svarer Bakke-Jensen (Foto:Forsvarets forum)./forum-media/PubImages/_DSC0892.jpgIkke fornøyd: – I snitt scoret man 71 prosent korrekt i 2013 mot 65 i 2018 på alle sammenligbare spørsmål. Det er en utvikling jeg ikke er fornøyd med, svarer Bakke-Jensen (Foto:Forsvarets forum).

– Ikke fornøyd med utviklingen

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen forventer at neste soldatundersøkelse vil gi bedre resultater.

I april kom Soldatundersøkelsen som viste at kunnskap i krigens folkerett synker. Det førte til at SV-leder, Audun Lysbakken, sendte et skriftlig spørsmål der han etterlyste årsaken til at norske soldater tilsynelatende visste mindre om rett og galt i 2018 enn ved tidlige undersøkelser. Blant annet avdekket undersøkelsen at færre hadde fått opplæring i krigens folkerett i 2018 enn 2013. 

Nå har forsvarsminister Frank Bakke-Jensen svart at noe av forklaringen skyldes forberedelser til Nato-øvelsen Trident Juncture.

– Forsvaret vurderer at noe av årsaken til dårligere resultat denne gangen kan knyttes til at det var nødvendig å prioritere helt nødvendig sikkerhetsopplæring for soldatene før deltakelse på øvelse Trident Juncture høsten 2018. Forberedelsene til, og gjennomføringen av øvelsen pågikk helt fram til undersøkelsen ble gjennomført, svarer Bakke-Jensen.

Forsvarsministeren understreker likevel at opplæring i krigens folkerett er ett av oppdragene gitt Forsvaret av Forsvarsdepartementet:

– ... jeg forventer derfor at undervisning gjennomføres og at de manglene som undersøkelsen viser rettes opp.

Bakke-Jensen mener likevel at undersøkelsen i stor grad viser god kunnskap knyttet til krigens folkerett blant soldater i Forsvaret.

Lysbakkens spørsmål og Bakke-Jensen svar kan leses her. 

Publisert 3. mai 2019 10:05.. Sist oppdatert 3. mai 2019 10:45.