Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_1202_–dettehardeheldigvisforum_1202_–dettehardeheldigvishttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=7788UENIG: – Dette har de heldigvis ikke flertall for, sier Anniken Huitfeldt, lederen for Utenriks- og forsvarskomiteen om forslag til forsvarsbudsjett 2019. Foto: Ole-Sverre Haugli/forum-media/PubImages/ufk_oleshaugli-9.jpg

– Dette har de heldigvis ikke flertall for

Opposisjonen på Stortinget er ikke fornøyd med forslaget til forsvarsbudsjett.

Ord som svik og forsømmelse går igjen når Arbeiderpartiet og Senterpartiet blir bedt om å kommentere regjeringens forslag til forsvarsbudsjett.

Regjeringen vil fortsatt kutte Hærens stående 2. bataljon i Indre Troms, fjerne seks helikoptre fra Bardufoss og utsette beslutning om nye stridsvogner enda en gang, sier Anniken Huitfeldt (Arbeiderpartiet) i en kommentar til forsvaretsforum.no.

– Det har de heldigvis ikke flertall for, sier lederen for Utenriks- og forsvarskomiteen.

På Twitter skriver hun at «Regjeringens forsømmelse av Hæren fortsetter».

Vi konstaterer at dette budsjettet ikke innebærer noen økning i BNP-andelen til forsvar

– Vi konstaterer at dette budsjettet ikke innebærer noen økning i BNP-andelen til forsvar, sier hun til forsvaretsforum.no.


Svikter. – Landmakten er nok en gang sviktet av regjeringen, sier Liv Signe Navarsete (Senterpartiet).

– Sjefen for Hæren har sagt at han må ha stridsvogner nå. Landmaktproposisjonen definerte at manøverkonseptet skal være gjeldende doktrine for Hæren. Da er det essensielt at hovedkampsystemet – stridsvogner – prioriteres slik at vi får en relevant hær med tilstrekkelig robusthet.

 

 

forum_1202_–dettehardeheldigvisforum_1202_–dettehardeheldigvishttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=7789SVIK: – Landmakten er nok en gang sviktet av regjeringen, mener Liv Signe Navarsete fra Senterpartiet. Foto: Ole-Sverre Haugli/forum-media/PubImages/ufk_oleshaugli-10.jpgHun sier at av de 500 nye millionene som går til Hæren, er det beregnet at 154,2 millioner kroner går til lønns-, soldat-, og priskompensasjon. Hun mener at satsingen i Finnmark går ut over nåværende kapasiteter som kampeskadronen og 2. bataljon.

Innleie av sivile helikoptre er ikke godt nok. Hæren skal «train as you fight»

– Det ser heller ikke ut til at Hæren vil få helikopterstøtten som de har behov for. Innleie av sivile helikoptre er ikke godt nok. Hæren skal «train as you fight». Det vil de ikke kunne gjøre med sivile helikoptre.


Får konsekvenser. – Forslaget er at 2. bataljon gjøres om fra fullt oppsatt infanteriavdeling til mekanisert
mobiliseringsavdeling. Hva tenker du om det?

– At det er ufornuftig. Forrige uke skrev Nordlys at Forsvaret krever at 2. bataljon består til nødvendig materiell og fasiliteter er på plass. Dette er nok årsaken til at Regjeringen ikke foreslår å gjøre om 2. bataljon allerede nå. Styrkingen i Finnmark kan ikke gå utover den siste brigaden vi har. Hvis vi gjør om 2. bataljon, rokker vi ved brigadestrukturen. Dette vil få konsekvenser for samtlige støtteavdelinger i Brigade nord.

Hvis vi gjør om 2. bataljon, rokker vi ved brigadestrukturen. Dette vil få konsekvenser for samtlige støtteavdelinger i Brigade nord

Navarsete sier at hun er glad Senterpartiet sto utenfor forsvarsliket i fjor høst.

– Forlikspartnerne har all grunn til å føle seg lurt. Regjeringen svikter på stridsvogner og militære helikopter til Hæren. Samtidig vil de på en finurlig måte gjenopprette sjøkapasiteter til Heimevernet ved en bevilgning på 129 millioner kroner. Sjøheimevernet kostet rundt 80 millioner årlig. Dette er ikke noe annet enn en innrømmelse av at Heimevernet må ha kapasitet i kystsonen, og at nedleggelsen av Sjøheimevernet var feil.

Publisert 8. oktober 2018 17:47.. Sist oppdatert 12. oktober 2018 09:48.