Nyheter:

– Vi er avhengige av amerikanerne

Norske styrkers sikkerhet ved militærbasen i Irak, er avhengig av de amerikanske nærværet, sier oberstløytnant Einar Aarbogh.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi er i alle samme «båt» og vi jobber alle for samme sak. Vi er avhengig av at amerikanerne og at de andre styrkene ved basen gjennomfører sine oppdrag slik at styrkebeskyttelsen i best mulig grad blir ivaretatt, sier Aarbogh til Forsvarets forum.  

Oberstløytnanten og sjefen for det norske styrkebidraget på rundt 70, sier at sikkerheten deres blant annet er avhengig av amerikanerne på militærbasen Ain al-Assad. USA har flest soldater i den internasjonale koalisjonsstyrken og er den tallmessige største styrken ved den «norske» basen i Anbar-provinsen.  

Mandag fortalte Aarborgh at trusselen for nye angrep har blitt lavere enn hva tilfellet var forrige uke. En uke etter missilangrepet sier Aarborgh at de ser for seg å gjenoppta oppdraget de er sendt for å gjøre; nemlig å trene irakiske sikkerhetsstyrker til å kunne håndtere trusselen fra IS. 

Styrkesjef: Oberstløytnant Einar Aarbogh forteller at situasjonen har endret seg til det bedre de siste dagene. Se hele intervjuet med den norske styrkesjefen lenger ned i saken.

Det er også etter ønske fra irakiske styrker, ifølge Aarbogh.

– Men er det realistisk?

– Ikke umiddelbart, men på sikt tror vi det er realistisk, sier Aarbogh som mener at deres innsats er viktig i kampen mot IS. 

– Avgjørende bidrag

Uten tilstedeværelsen av den internasjonale koalisjonsstyrken i «Operation Inherent Resolve», frykter Aarbogh at Irak vil står overfor store utfordringer i kampen mot IS. Ulike interesser mellom shia- og sunni-politikere, samt kurdiske politikere kan utvikle seg i negativ retning, mener Aarborgh. 

– Vårt bidrag og bidraget fra de andre styrkene i koalisjonen har vært helt avgjørende i kampen mot IS.

Fikk du med deg saken der flere norske politikere tar til orde for å trekke de norske styrkene ut av Irak? Liv Signe Navarsete (Sp) mener Norge står i fare for å bli en okkupasjonsmakt.

– Den tilbakemeldingen vi får fra irakerne er at de ønsker seg tilbake til normalsituasjonen igjen, de ønsker ikke at det skal fortsette slik det er nå. Så fort som mulig håper vi å komme tilbake til en situasjon der fokuset er å støtte de irakiske sikkerhetsstyrkene. 

Oberstløytnant Einar Aarbogh forteller om situasjonen for den norske styrken i Irak.

Så og følte nedslagene

Sent tirsdag 8. januar ble basen, der blant andre norske og amerikanske styrker oppholder seg, rammet av et missilangrep.


Iran påtok seg raskt ansvaret for angrepet som de omtale som et hevnangrep i etterkant av attentatet på den iranske generalen Qasem Soleimani. Aarbogh beskriver at situasjonen som oppsto i forbindelse med angrepet var krevende. De ble imidlertid varslet slik at de kom seg i sikkerhet. Både norske, finske og amerikanske myndigheter fortalte at de fikk meldinger om et forestående angrep fra iranske myndigheter, og statsminister Erna Solberg omtalte angrepet som et «presisjonsangrep» mot den amerikanske delen av basen

– Da sto vi og observerte det på relativt trygg avstand, og så snart angrepet var over gjenopptok vi oppgavene vi hadde for å være forberedt på å kunne håndtere en situasjon her videre, sier Aarbogh til Forsvarets forum. 

– Hvordan har dine medsoldater håndtert situasjonen? 

– Folk reagerer forskjellig, men vi har gjennomført debrief for alle og etter forholdene går det bra.

– Står bra til med oss

Aarbogh forteller at samholdet mellom styrkene som er på basen har blitt styrket som følge av angrepet. De norske soldatene som blant annet er fra Brigade Nord, Hærens våpenskole og Forsvarets operative hovedkvarter, har også hatt mulighet til å ta kontakt med familie hjemme, sier Aaarbogh.  

– Hvordan har din familie tatt det med tanke situasjon du blant andre står i nå?

– De forholder seg til den informasjonen som er i media og fra meg når vi snakker sammen. Og vi har snakket på forhånd hjemme før jeg dro ut, men også underveis at begrepet «No news, is good news». Det er det de forholder seg til. Så lenge de ikke hører noe, så står det bra til med oss.

Han oppfordrer familie eller pårørende som har spørsmål knyttet til sine nærmeste i Irak, om å ta kontakt med Forsvaret hvis de har ubesvarte spørsmål eller føler seg usikre. Han ønsker likevel å understreke at situasjonen nå virker mindre spent enn sist uke. Oberstløytnanten  kan likevel ikke utelukke at det kan endre seg til det verre.

– Vi prøver å lese situasjonen best mulig, informere folket vårt her og hjemme gjennom Forsvarets operative hovedkvarter slik at vi er klar til å reagere på nye hendelser. 

– Kan det også innebære at man forlater basen på kort tid?

– Det er et av alternativene som vi vi vurderer. Men i dag så ligger ikke det inne. 

Powered by Labrador CMS