USA på tvers

21 veteraner og medfølgere er på drømmetur i USA: Route 66 med Harley-Davidson.

21 veteraner og medfølgere er på drømmetur i USA: Route 66 med Harley-Davidson.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– En helt fantastisk tur så langt, sier Helge Messelt-Sæthershagen (62) fra Skotterud.

Turen startet i Chicago og går gjennom syv stater, fra Illinois via Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona og til slutt til California. Reisen ender i Los Angeles. Strekningen er på nærmere 4000 kilometer.

Den har så langt vært full av opplevelser, ikke bare på veien. Veteranene har vært innom to veteransentre, møtt andre veteraner, vært på en britisk krigskirkegård og i tillegg hatt opplevelser på den kulturelle siden, blant annet et møte og middag med etterkommerne fra Zunii-indianerne i New Mexico.

JERNKLUMP: Helge Messelt-Sæthershagen med sin Harley-Davidson han leier for turen gjennom USA.


Helt siden 31. august
har de 21 som er på reise i regi av Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO) vært på tur. Starten var 2. september fra Chicago. Nå har gruppen kommet frem til Arizona. Messel-Sæthershagen er veteran fra Libanon, der han hadde til sammen tre misjoner i 1980 og i 1982. Han er blant annet tildelt medaljen for edel dåd etter at han hindret en katastrofe med drivstoff ved FN-sykehuset i Naqura i april 1980.

– Jeg er egentlig ikke noe særlig glad i å kjøre Harley. Det er en jernklump på 400 kilo som bare kan kjøre rett frem, sier hedmarkingen som under USA-turen kjører en Street Glide.

Til vanlig kjører han BMW 1200 GSA.

– Det har ikke tidligere vært aktuelt for meg å kjøre Route 66, men da invitasjonen kom fra NVIO, var jeg ikke sen om å melde interesse. Opplegget for turen er kjempebra,  vi har mange felles plattformer vi som kjører, blant annet interessen for MC-kjøring og erfaringen fra tjenesten i utlandet.

Neste år vil han kanskje gjenta turen, denne gang med kona Lyudmyla.

– Vi får se. Jeg storkoser meg i hvert fall på denne turen.

STAMMEMØTE: I New Mexico fikk veteranene møte etterkommere av Zuni-stammen.
EGEN LOGO: Generalmajor Torbjørn Bergersen (p) har laget en egen logo til turen, som har medvirket til stor oppmerksomhet i USA.
OPPLEVELSER: Under turen har veteranene fått med seg mange godbiter fra naturen i USA.


Merethe Moe Johannessen (55) er med sin veteranmann Olaf Johannessen (60) på turen. Hun er eneste kvinne som kjører selv, en Street Glide. Som medfølger er hun imponert over opplegget fra arrangøren og fra NVIO så langt.

– Vi har opplevd så mye og fått treffe fantastiske amerikanske veteraner. At Forsvaret bestemte seg for å støtte også meg som medfølger, var utrolig flott, sier hun. 

I hjembyen Tromsø er det verken motorvei eller dobbeltfelt veier. Derfor var overgangen stor for Moe Johannessen, siden hun aldri før har vært eller kjørt i USA.

– Her er det motorveier med seks felt og stor trafikk. Ganske stor overgang for meg som kjører på nordnorske veier, sier hun.

OVERGANG: For Merethe Moe Johannessen var overgangen mellom Tromsø og USA betydelig trafikkmessig.


Mannen er veteran fra Libanon, der han var i to kontingenter.

– Det er flott å oppleve hvordan amerikanerne tar seg av veteranene sine. Og veteranene er utrolig flott folk, mener Moe Johannessen.

Forbundssekretær Svein-Erik Malmø-Moen i NVIO er initiativtaker til turen langs Route 66. Sammen med reisearrangøren har han sørget for å få på plass en opplevelse knyttet til veteranbegrepet – nesten hele veien gjennom USA. De forskjellige avstikkerne har økt turens lengde med 700 kilometer.

– Besøkene på veteransenterne i Claremore og i Clinton var flotte møter. Krigskirkegården med britiske flygere fra 2. verdenskrig var også en spesiell opplevelse som jeg håper veteranene har satt pris på, sier Malmø-Moen.

– I tillegg synes jeg det er flott at vi blir møtt av amerikanske veteraner underveis.

VETERANMØTE: De amerikanske veteranene satte stor pris på møtet med nordmennene. FOTO: MERETHE MOE JOHANNESSEN
VETERANSENTER: I Illinois møtte de norske veteranene opp på et veteransykehus. FOTO: FOTO: MERETHE MOE JOHANNESSEN

Forsvarets veterantjeneste har sponset turen stort, med opp mot 10 000 kroner per deltaker. 

– Det er fantastisk positivt at Forsvaret sponser en slik tur. Det er vi veldig takknemlig for. Vi betaler 36 000-38 000 kroner selv, forteller Messelt-Sæthershagen.

Turen avsluttes i Los Angeles 19. september.

Se nyhetsinnslag om nordmennene. 

Powered by Labrador CMS