Nyheter:

Opprydning etter skadene på militærbasen Ain al-Assad etter det iranske missilangrepet. (AP Photo/Ali Abdul Hassan)

USA gjenopptar kampen mot IS i Irak

Norge blir også værende i landet, bekreftet Frank Bakke-Jensen i Stortinget.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

​Det skjer til tross for en dyp uenighet om droneangrepet i Bagdad som drepte den iranske generalen Qasem Soleimani. Iran svarte på likvideringen med å bombe amerikanske baser i Irak.

En talsperson opplyser at amerikanske og irakiske styrker allerede har startet noen operasjoner, men at det ikke er like mange som før. Det jobbes fremdeles med detaljene for hvordan treningen av irakiske soldater skal gjenopptas, men det kan skje raskt, ifølge den anonyme talspersonen.

Det var New York Times som først rapporterte om saken. Avgjørelsen er ikke bekreftet fra offentlig hold ennå.

Hardt testet

Forholdet mellom Irak og USA har blitt hardt testet etter droneangrepet 3. januar nær flyplassen i Bagdad som drepte Qasem Soleimani. Nasjonalforsamlingen i Irak stemte for å utvise amerikanske styrker, og statsminister Adel Abdul-Mahdi ba USA om å lage en plan for uttrekking. USA nektet blankt å trekke ut de mer enn 5.000 soldatene som er stasjonert i Irak.

Den anonyme kilden sier militære ledere har diskutert gjenopptakelsen av militære operasjoner med Irak, men at det ikke er kjent hvem som deltok i samtalene, eller om Iraks regjering offentlig støtter avgjørelsen.

Norske soldater fra Norwegian Task Unit 5 i militærbasen Ain al-Assad. (Foto: Ole-Sverre Haugli/Forsvaret)

NORGE BLIR VÆRENDE

Norge har rundt 70 soldater i Irak. De blir værende i landet inntil videre. Det sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i Stortinget på onsdag. 

SV og Rødt vil trekke de norske soldatene ut av Irak. Det kommer ikke til å skje nå, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) – og får støtte fra Ap.

Han redegjorde onsdag i Stortinget for situasjonen for den norske styrken på omkring 70 personer i Ain al-Assad-basen vest i Irak. Styrken har den siste tiden vært utsatt for direkte angrep.

– Vi har like fullt besluttet ikke å trekke noe personell ut av Ain al-Assad etter angrepene. Det er flere grunner til dette, sa forsvarsministeren.

– For det første er vårt personell trent og utrustet til å ivareta egen sikkerhet i konfliktområder. For det andre inngår vårt personell i den internasjonale koalisjonen mot ISIL som har solide planverk og ressurser for å håndtere slike situasjoner, fremholdt Bakke-Jensen.

Han la til at Norge på denne måten sender et tydelig signal til Irak om at Norge tar oppdraget i koalisjonen om ekstremistgruppen IS, også kjent som ISIL, på største alvor.

Norske styrkers sikkerhet ved militærbasen i Irak, er avhengig av de amerikanske nærværet, sier oberstløytnant Einar Aarbogh. 


Powered by Labrador CMS