Tysk kritikk mot USA-sanksjoner mot russisk gassrørledning

Tyskland beklager Kongressens vedtak om amerikanske sanksjoner mot alle som bidrar til byggingen av den russiske gassrørledningen Nord Stream 2.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har med beklagelse notert oss avstemningen i Representantenes hus, skriver det tyske økonomidepartementet i en uttalelse torsdag.

En talsmann for økonomiminister Peter Altmaier sier at departementet vil følge nøye med på hva Senatet vil gjøre, som også skal behandle forslaget før det eventuelt undertegnes av president Donald Trump.

Det var onsdag at Representantenes hus ga grønt lys for en lov som åpner for at alle som er innblandet i byggingen av gassrørledningen, både selskaper og enkeltpersoner, vil kunne straffes med sanksjoner.

Nord Stream 2 vil gjøre det mulig for Russland å eksportere gass direkte til Tyskland under Østersjøen og skal også gå gjennom dansk farvann sørøst for Bornholm.

Representantenes hus vedtok samtidig at det kan innføres sanksjoner mot alle som er involvert i byggingen av TurkStream, en gassrørledning som går gjennom Svartehavet til Tyrkia, og som etter planen skal videreføres til Serbia.

– Gavepakke til Putin

I USA oppfattes begge rørledningene som en gavepakke til Russlands president Vladimir Putin. Argumentet er at rørledningene vil gjøre Europa mer avhengig av russisk gass, noe som vil svekke amerikansk innflytelse på det europeiske kontinentet.

Vedtaket kom i forbindelse med at forsamlingen vedtok neste års forsvarsbudsjett, som er på drøyt 6.700 milliarder kroner.

Mens Tyskland og Tyrkia har støttet helhjertet opp om prosjektene, har Ukraina vært svært kritisk ettersom de vil gjøre dagens rørledning gjennom Ukraina overflødig og minske presset på Russland i konflikten øst i Ukraina. 

I en uttalelse skriver presidentkontoret i Kiev at Ukraina er takknemlig for vedtaket mot et prosjekt som ifølge kontoret undergraver energisikkerheten i Europa. 

Russland og Ukraina er i konflikt, både som følge av Russlands annektering av Krim-halvøya og landets støtte til separatister i Øst-Ukraina.

Krav om mottiltak

Tysk næringsliv krevde torsdag at tyske myndigheter innfører tilsvarende sanksjoner mot USA. 

– Som svar på sanksjoner som skader Europa, trenger vi motsanksjoner, sier Matthias Schepp i det tyske handelskammeret til nyhetsbyrået DPA.

– Det er på tide at Berlin og Brussel tar et klart politisk standpunkt og svarer med målrettede motsanksjoner, sier han videre og viser til at tysk eksportindustri trenger lave energipriser for å kunne konkurrere på verdensmarkedet.

Dobler kapasitet

Leggingen av Nord Stream 2 er snart sluttført, og rørledningen vil doble kapasiteten til den åtte år gamle Nord Stream 1-rørledningen som går fra Vyborg i Russland til Greifswald i Tyskland.

En rekke utenlandske selskap deltar i byggingen, blant dem tyske Wintershall og Uniper. Franske Engie, østerrikske OMV og nederlandsk-britiske Shell er også involvert i prosjektet, sammen med russiske Gazprom.

Representantenes hus kaller Nord Stream 2 og TurkStream et russisk «redskap for å øve press og sikre seg politisk innflytelse» i Europa. 

Dersom Senatet slutter opp om onsdagens vedtak, noe som kan skje alt denne uka, har Trump gjort det klart at han vil undertegne sanksjonsloven. 

Sanksjonene vil i første omgang gjelde i fem år, men kan avsluttes av presidenten før den tid.

Powered by Labrador CMS