Nyheter:

Soldatene vasker klær om natten. – Uverdig, mener politiker

Vaskemaskinene går døgnet rundt på Trondenes kaserne på Setermoen. Onsdag ble de tema på Stortinget.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mats Markussen åpner døren til vaskerommet på Trondenes kaserne på Setermoen. Fire vaskemaskiner står på gulvet med tørketromler oppå.

– Den ene skal man bare bruke til klutvask, forklarer Markussen med bred sørlandsdialekt. Dermed kan bare tre av maskinene på rommet brukes til vask av sokker og ullundertøy.

I et rom lengre ned i gangen står det fire maskiner til. 160 soldater deler på sju vaskemaskiner.

Vaskemaskinene er tomme og køfrie når Forsvarets forum er på besøk fordi soldatene er på bataljonsøvelse. De tillitsvalgte er hentet inn for anledningen. Foto: Jonny Karlsen, Forsvarets forum.

Markussen hadde innrykk i januar. Det første halve året kunne de bytte skittent med rent tøy på depotet, nå må alt kroppsnært tøy vaskes selv.

Fikk du med deg denne? Infrastruktur på gamle kaserner tåler ikke flere vaskemaskiner

– Det er mye mer tiltak å vaske klær. Av og til er det noen som ikke orker å vaske. Vi har jo utviklet noen triks etterhvert.

– Hva slags triks er det?

– Hehe, nei, det er vel å vente ved maskinen til den er ferdig, sier han og ler.

– Uverdig

Trondenes kaserne huser artillerisoldater og er ansett for å være en av de kasernene med flest soldater per vaskemaskin. 160 soldater deler sju maskiner. Foto: Jonny Karlsen, Forsvarets forum

Onsdag tok Senterparti-representant Sandra Borch opp vaskemaskinproblemene i Stortingets spørretime. Hun viste til at soldatene må vaske tøy om natten, at det går ut over hviletid og beredskap og at det utgjør smittefare. 

– Det er uverdig, rett og slett skammelig, å tilby de vernepliktige dette. Synes statsråden det er verdig behandling av de vernepliktige, spurte hun Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. 

Bakke-Jensen påpekte at ordningen med egenvask av kroppsnært tøy har vært praktisert i store deler av Forsvaret, og at det nå er blitt innført i Indre Troms. Han viste til at både mangel på personlig bekledning og utrustning (PBU) og at vaskekapasiteten ikke har vært som den skal være, men at det jobbes med å utbedre dette.

– Det skal komme flere vaskemaskiner, det skal være både strøm inn og vann inn og avløp for å kunne gjøre dette. Og det skal være så mange vaskemaskiner at man skal slippe å stå i kø om natta for å få det gjort, svarte statsråden. 

Han sa at han er enig i at det er problematisk at de vernepliktige ikke får tilgang på maskiner.

– Men jeg vil ikke gå så langt som å si at det er uverdig. Det syns jeg ikke, men jeg mener det er en situasjon som Hæren skal ta tak i og få ryddet opp i ganske raskt. 

Bataljonssjef Kristian Lien i Artilleribataljonen diskuterer vaskemaskinproblemer med de andre bataljonssjefene. Foto: Jonny Karlsen, Forsvarets forum.

VIL AT SOLDATENE SKAL HA FRITID

Nå har bataljonen snart hatt tre uker på rad med øvelse. Bataljonssjef Kristian Lien sier at han følger med på signaler fra troppsbefal om at soldatene ikke lenger har det tøyet de trenger i beredskapspakningene sine, sånn at de er nødt til å sette av tid til vasking.

– Det er en veldig lite ønsket situasjon. En ting er at vi må ta av trenings- og opplæringstiden til soldatene, men vi ønsker heller ikke at fritiden til soldatene skal gå til vasking. Jeg vil at de, når de er ferdig med tjeneste for dagen, skal kunne ta seg en treningsøkt, gå på velferden eller ta en tur i butikken. 

Han sier at vaskemaskinproblematikken er et tema når bataljonssjefene møtes, og at de forsøker å ta temperaturen nedover i egne avdelinger.

– Dette er et økende problem for flere. Vi prøver å se fellestrekk som gjør at vi kan gjøre felles tiltak. Ett slik tiltak er å gi vaskeinstrukser, slik at soldatene bruker riktig temperatur og det blir vasket ordentlig. Men premissene er ikke like, kasernene er jo ganske forskjellige. 

Ett tørkeskap skal huse det våte tøyet til seks soldater. Foto: Jonny Karlsen, Forsvarets forum

Bataljonssjefen i Sanitet går uten ullsokker: Ga bort fem par til vernepliktige

KLAR TIL STRID TIL ENHVER TID

Klokken 06.15, mandagen før Forsvarets forum besøkte Setermoen, gikk alarmen. Ett kvarter senere var det oppmøte i «løpet», flerbrukshallen kompaniet har mesteparten av utstyret sitt i. Bataljonen skulle ut i felt.

– Da var det bare å gjøre seg klar og komme seg ut, sier Ludvigsen.

– Var det noen som hadde tøy i vaskemaskinen da?

– Det var en som hadde PBU på tørkerommet. Da må man bare stappe det i sekken og løpe.

Det er mye som skal ordnes når man skal ut i felt, forklarer soldaten. Samband skal kobles opp, plutselig har man glemt noe i skapet og kamuflasjen på bilen må være i orden. Ved 11-tiden var de på vei ut av leir.

– Det gikk ganske relativt raskt, slår Ludvigsen fast.

Senterparti-representant Sandra Borch avbildet under en av Stortingets spørretimer i februar i år. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB scanpix

Hovedverneombudet på runde i kasernene: Defekte vaskemaskiner og hurtigvask av klær

Helgen i forveien gikk vaskemaskinene på artilleri-kasernene mer eller mindre konstant. Fredag kom de inn fra Brigade Nords øvelse Rein. Da måtte utstyret vaskes og legges tilbake i sekken, slik at man var klar for alarmen mandag morgen.

– Det har jo vært sånn at man skal være KTS (klar til strid, journ.anm.) til enhver tid. Da vaskes det på hurtigvask for å bli klar til neste dag. Men folk er ikke klar over hva som skal vaskes med hva og tøyet blir ødelagt, slitt og lite effektivt, sier Thea Martinsen, bataljonstillitsvalgt i Artilleribataljonen.

BEDT FLO OM Å ORDE OPP

På Stortinget fortsatte Sandra Borch (Sp) å spørre ut forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) om vaskemaskinene. Hun spurte hva statsråden vil foreta seg i saken. 

– Det vi har foretatt oss, er å prøve å finne ut av hva som er grunnen til dette, og så har FLO (Forsvarets logistikkorgansiasjon, journ.anm.) og de andre som har ansvar for det, fått beskjed om å få det i orden, og det forventer jeg også at det blir, svarte forsvarsministeren.

– Ikke mye vi kunne gjøre

Det var 1. august at Hæren i Nord-Norge gikk over fra det de kaller byttetjeneste, at de fikk levere inn skittent tøy på depotet og hente ut rent, til at de må vaske såkalt «kroppsnært» tøy selv.

Hærsjefen har tidligere fortalt at: – Den nye ordningen kom overraskende

– Hvilke tiltak fattet dere for å forberede dere på overgangen?

– Det var strengt tatt ikke så mye vi kunne gjøre. Vi hadde forberedt batteri- og stridsledelse på overgangen. Matematikken tilsier at det ville bli få maskiner per person, sier bataljonssjef Lien.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

– Så du for deg at det ville bli så omfattende?

– Jeg må nesten si at jeg hadde trodd det skulle bli et større problem. De vernepliktige løser det, men jeg er ikke fornøyd med at de må vaske klær på natten, sier han, og fortsetter:

– Hvis det er løsningen, så er ikke det løsningen. Da må vi ta mandag eller fredag til vasking.

Det har bataljonssjefen hærsjef Eirik Kristoffersens velsignelse til å gjøre. Kristoffersen har åpnet for kutt i operasjonell aktivitet i den grad det er nødvendig for å få vasket tøyet som trengs.

HYGGER SEG I VASKEKJELLEREN

Tilbake på Setermoen forteller de vernepliktige at vaskekjelleren etter hvert er et sosialt samlingssted hvor de tar med stoler, musikk og sitter og skravler. En gang i blant flytter de tøy fra vaskemaskin til tørketrommel, og fyller vaskemaskinen på nytt.

– Jeg har vent meg til det. Det er nesten bedre å bare vente på at maskinene skal bli ferdig enn å løpe opp og ned i kasernen, sier Markussen.

Vernepliktrådet: Soldatene fortjener rent tøy i sekken

– Jeg skulle jo gjerne brukt tiden til noe annet, men man kan jo slappe av der nede. Det blir jo hyggelig, sier Jakob Roll Ludvigsen. 

– Vi vasker på natten også. Da setter vi på maskinen rett før rosignal klokken 23 og henter det før inspeksjon om morgenen.

Jobber med vaskeriavtale

Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) skriver i en e-post til Forsvarets forum at de arbeider med å få på plass en vaskeriavtale som gjør at soldatene kan levere inn tøy to ganger i uken. 

– Når avtalen er på plass, vil den iverksettes i løpet av få dager, skriver seniorrådgiver i FLO, Hans Meisingset. 

Powered by Labrador CMS