Nyheter:

Millioner i erstatning etter Nato-øvelse

Forsvaret har hittil betalt ut 13 millioner kroner i erstatninger for skader etter Trident Juncture. Det kommer fortsatt inn nye krav etter øvelsen.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste erstatningskravene gjelder skader på dyrket mark og veier, skriver Nationen. I tillegg er det kommet inn over 100 klager på forurensning etter øvelsen sist høst.

– Vi har ferdigstilt 283 saker til utbetaling og utbetalt 13,2 millioner kroner, forteller sjefen for skadearbeidet, miljøoffiser Marianne Bø i Forsvaret, som leder skadearbeidet.

Til sammen har det kommet inn 853 skadesaker og 46 klager, men skadetelefonen er fortsatt åpen. I utgangspunktet tar det norske Forsvaret 25 prosent av regningen for skadene, mens hjemlandet til styrkene som har forårsaket skadene, betaler 75 prosent.

CAMP ODIN: Militærkjøretøy har etterlatt seg dype spor etter Nato-øvelsen. Så langt har utbetalt 13,2 millioner kroner i erstatning. (Foto: Silje Kampesæter)

Leder Erling Aas-Eng i Hedmark Bondelag fikk skader på jordet etter besøk fra utenlandske soldater. Han sier Forsvaret var raskt på plass.

– Jeg opplever at de er ute etter å få skadene fort ut av verden. Jeg syns de har håndtert dette veldig profesjonelt, sier han.

– På grunn av at snøen kom sent fikk vi tatt unna mange saker før jul, sier miljøoffiser Bø. Hun sier skadearbeidet har gått fortere enn ventet, men beklager overfor bønder som ikke har fått befaring så fort som de ønsket.

Vi var med skadeoffiser Erik Gilmore på befaring etter Trident Juncture. Les saken her.

Bonde Arve Trøan (t.h.) på befaring sammen med sakdeoffiser Erik Gilmore fra Forsvaret. (Foto: Ylva Seiff Berge)
Mange av skadene gjøres opp på stedet. Utbetalingene varierer fra en halv million til noen tusenlapper. (Foto: Ylva Seiff Berge)


Powered by Labrador CMS