Nyheter:

Lekkede dokumenter: Franske våpen brukt i Jemen

Det dreier seg om alt fra stridsvogner til jagerfly, helikoptre og tungt artilleri, ifølge militær etterretningsrapport.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Frankrike har solgt våpen til Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, som er blitt brukt i krigen i Jemen. Det har en gruppe undersøkende journalister avslørt.  

Nettsiden som står bak avsløringen, Disclose, har fått tilgang til et 15 sider langt hemmelighetsstemplet dokument som detaljert beskriver hvor franskproduserte våpen befinner seg i Jemen. Dokumentet kommer fra den franske militære etterretningen Direction du renseignement militaire (DRM) og har navnet «Yémen : situation sécuritaire» – Jemen: sikkerhetssituasjonen.

Franske Leclerc-stridsvogner som tilhører Saudi-Arabia, fotografert i Dhubab som ligger på sørvestkysten av Jemen. Foto: AFP /SALEH AL-OBEIDI

Store våpensystemer

Rapporten viser at en rekke franske våpensystemer blir brukt i Jemen. Det dreier seg om alt fra stridsvogner til jagerfly, helikoptre og tungt artilleri. 

Caesar er en av de viktigste eksportartiklene for fransk våpenindustri. Den består av en 155 mm kanon montert på et lastebilchassis. Siden 2010 har Frankrike solgt 132 slike artillerisystemer til Saudi-Arabia. Flere videoer viser våpenet i bruk i Jemen. Med en rekkevidde på 42 kilometer kan Caesar treffe mål hvor det bor hundretusenvis av sivile. 

Rundt 70 franske Leclerc-stridsvogner deltar også i bakkekrigen og er blitt brukt ved flere store offensiver mot Houti-opprørerne, ifølge Disclose.

Overrakt presidenten

Rapporten som journalistene har fått tilgang på er datert 25. september 2018. Ifølge Disclose ble den overrakt den franske presidenten Emmanuel Macron under et forsvarskomitémøte, holdt på presidentens kontor i Élyséepalasset 3. oktober 2018. 

Journalistene har også publisert innholdet i en annen rapport, skrevet noen dager etter overrekkelsen til Macron. Denne rapporten er på bare seks sider og er en sammendrag av det den franske presidenten fikk 3. oktober. Dette gikk ut til langt flere, inkludert ansatte i flere departementer. Forskjellen er at opplysningene om de franskproduserte våpnene og deres posisjoner i Yemen, er utelatt.

Krigføringen i Jemen har utløst det FN beskriver som verdens verste humanitære krise. Over 20 millioner mennesker i Jemen er avhengig av bistand, og 10 millioner er nær ved å sulte.

Bare India kjøper mer våpen fra Frankrike enn Saudi-Arabia, og president Emmanuel Macron avviste sent i oktober 2019 kravet om stans i salget til landet.

– Så vidt jeg vet er ikke våpnene vi har solgt i det siste benyttet mot sivile, sa Macron.

Frankrikes våpensalg er underlagt et strengt regelverk, understreket han og beskrev eksporten til Saudi-Arabia som «relativt beskjeden»


Norsk eksport

Norges eksport av forsvarsmateriell deles inn i gruppene A-materiell og B-materiell. Førstnevnte er våpen og ammunisjon, mens B-materiell er militært utstyr som ikke regnes som våpen eller våpendeler, som for eksempel kikkerter, radioutstyr og lignende. 
Norge har i flere år solgt kun B-materiell til Saudi-Arabia, mens De forente arabiske emirater har mottatt både A og B-materiell. I 2017, de siste offentlige tallene fra norske myndigheter, solgte Norge A-materiell for 66 millioner norske kroner til Emiratene. Samme år mottok Saudi-Arabia B-materiell for over 41 millioner kroner.


I desember 2017 stoppet regjeringen alt salg av A-materiell til Emiratene. Dette gjaldt avtaler som allerede var inngått, samt muligheten for å inngå nye avtaler i fremtiden. B-materiell ble ikke rammet av bestemmelsene.

Omtrent et år senere, i november 2018, stoppet Norge eksporten av B-materiell til Saudi-Arabia. Dette gjaldt nye lisenser. De avtalene som allerede var inngått, ble ikke påvirket.

Forsvarets forum har tidligere bedt om innsyn i hvilke avtaler dette gjelder, men utenriksdepartementet sier informasjonen er taushetsbelagt i henhold til eksportkontrolloven.

*******

TILBAKETREKNING 

Mandag kveld kom meldingen om at Jemens eksilregjering og Houthi-opprørere er blitt enige om en forsinket tilbaketrekningsplan fra den viktige havnebyen Hodeida. Det sa FNs spesialutsending Martin Griffiths som sier han i et møte i Jemens hovedstad Sanaa i forrige uke, fikk forsikringer fra Houthi-leder Malik al Houthi om at hans styrker ville støtte en slik avtale.

I februar la FN fram en avtale om en todelt tilbaketrekning fra Hodeida og byens havner. Men planen har mislyktes på bakken og fredsprosessen har stoppet opp.

Den siste tiden har den saudiledede koalisjonen anklaget Houthiene for avtalebrudd ved at de har nektet å trekke seg ut fra havnebyene Salif og Ras Issa, og for å ha styrket sin militære tilstedeværelse i sivile deler av Hodeida.

– La oss være tydelige på at når, og jeg håper når og ikke hvis disse tilbaketrekningene skjer, vil de bli de første frivillige tilbaketrekningene av styrker i denne lange konflikten, sier Griffiths.

Om lag 70 prosent av all import til Jemen har tidligere skjedd via havnen i Hodeida, som ifølge FN derfor har vært livsnerven for rundt 28 millioner mennesker som er avhengige av mat utenfra.
Powered by Labrador CMS