Kultur:

Krigshistorie blir spel på Torås fort

Hedda Caroline Wigeland Håkegård (18) vokste opp like ved Torås fort. Nå setter hun opp spel fra 2. verdenskrig.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Krig, forbudt kjærlighet og dramatiske hendelser er ingrediensene i Toråsspelet som settes opp på Torås fort 25.-28. juli. Initiativtaker og produsent Hedda Caroline Wigeland Håkegård tråkket sine barnesko på Tjøme og ble tidlig fascinert av både 2. verdenskrig og den rollen fortet spilte under nazistenes invasjon av Norge våren 1940.

– Mange nordmenn vet nok ikke at invasjonen av Norge egentlig startet 8. april, sier hun.

Forsvarets stabsmusikkorps bidrar med musikk til forestillingen.

– Toråsspelet er et flott initiativ som vil belyse en mindre kjent del av vår krigshistorie for et bredt publikum, sier kommandørkaptein Arnstein Lund, sjef for Forsvarets musikk.

Toråsspelet er et flott initiativ som vil belyse en mindre kjent del av vår krigshistorie for et bredt publikum


FAMILIEMUSIKAL

Håkegård, som er produksjonsleder for spelet, drev litt med friteater da hun var yngre, men understreker at hun er helt ny i dette gamet. Hun har fått med seg en rekke profesjonelle folk på laget.

– Jeg hadde lyst at flere skulle få lære om den spennende historien til fortet, og viktigheten av å ta vare på den og historien, og fant derfor ut at et spel for hele familien er en fin måte å fortelle på, sier hun og legger til at læringskurven har gått rett til værs.

Manusforfatter Mona Windvik har tatt utgangspunkt i en virkelig hendelse om en ung tysk soldat som begikk selvmord, etter å ha fått beskjed om at han skulle sendes til Østfronten. Tyskerne så på dette som skam, og man vet lite om denne delen av historien. Windvik har derfor valgt å trekke inn andre spesifikke og generelle hendelser fra området og krigen i tillegg. I spelet innleder den tyske soldaten kjærlighetsforhold til en norsk jente.

Mannskapet på hvalbåten POL III, som ble konfiskert av det norske forsvaret før krigen, var de første som møtte tyskerne i invasjonen av Norge. Dette skjedde rett utenfor Færder, og det var kapteinen på denne båten, Leif Welding-Olsen, som var den første som falt i krigen rett før midnatt 8. april. POL III rakk å varsle, noe Rauøy fort oppdaget, slik at det norske forsvaret ble klar over den tyske invasjonen. Krigen startet derfor i farvannet rett utenfor Torås fort.

STJERNENAVN                                                             

Sangeren Rein Alexander er et av de mest kjente ansiktene i Toråsspelet. sammen med andre profesjonelle aktører som blant annet har vært med i oppsetninger på Folketeateret og Den Nationale Scene. Musikken er komponert av tidligere Spellemannspris-vinner Hans Mathisen, og blir spilt inn av Forsvarets stabsmusikkorps, under ledelse av Lars Erik Gudim, i starten av mai. Regissør Mads Henning Jørgensen har bakgrunn fra flere teater- og filmproduksjoner.

***

Torås fort
* Anlagt i skjærgården på Tjøme i 1939 og utstyrt med kanoner.
* Del av Ytre Oslofjord festning, bestod ellers av Mågerø fort, Bolærne fort og Rauøy fort.  
* Overtatt og videreutviklet av den tyske okkupasjonsmakten, og anlegget sto ferdig i november 1941. Fra sommeren 1942 bestykket med 4 stk 15cm Bofors L/50-kanoner. 
* Overtatt av Forsvaret i 1945 og benyttet som forsvarsanlegg for Oslofjorden under den kalde krigen. Alle stridsanlegg ved festningen er i dag nedlagt. 

Powered by Labrador CMS