Nyheter:

Kjenning er tilbake

Kjenningstjeneste var i mange år et nesten utdødd fag. Nå har Brigade Nord kåret de beste til å identifisere våpen og materiell.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– I Hæren er det vel stort sett bare Garnisonen i Sør-Varanger som har holdt på med kjenningstjeneste hele tiden. I Brigade Nord har faget ligget brakk i mange år, men i 2015 begynte vi å arrangere brigademesterskap i kjenning, forteller major Tore-André Haugan i Brigadestaben.

Denne uka ble brigademesterskapet arrangert for fjerde gang på Setermoen. Bataljonene stilte stort sett med tremannslag med befal, mens GSV stilte med tre vernepliktige. Og mens Panserbataljonen har pleid å trekke det lengste strået, var det i år Etterretningsbataljonen som gikk av med seieren, foran Panserbataljonen og GSV. Dermed blir vandrepremien – et russiskprodusert BM-6-missil – værende på Setermoen. Missilet inneholder ikke sprengstoff, men har stor virkning som pilammunisjon.

– Kjenningstjeneste er et knøttlite fag, det falt nærmest bort da vi dro til Afghanistan, men nivået i Brigaden ser nå ut til å øke jevnt. Interesse og legning er viktig. Selv begynte jeg å lese Forsvarets forums kjenningsspalte på 80-tallet hos morfaren min, da ble det jo arrangert et slags NM. Og vi har noen guruer som er genuint interessert og derfor gode i faget, sier Erik fra Etterretningstjenesten.

BILDEOPPGAVE: På store skjermer får lagene se bilder og videosnutter, og det gjelder å bruke tida godt for å fastslå hva som vises.

 
Verken han eller vinnerne fra Etterretningsbataljonen ønsker å stå fram med ansikt og fullt navn. Til høsten vil det bli arrangert et ukeskurs i kjenning, og der kan interesserte melde seg på.

– Kjenning kan være et avgjørende fag, man skal vite hva man ser og forstå det som skjer og hva du skal skyte på. I Etterretningsbataljonen er kjenning et bakteppe for alt vi gjør, både i rapporter og vurderinger. Det er også en bakgrunn for å forstå rapporter fra felt, forteller løytnant Einar, som ble best i den individuelle konkurransen.

Og kjenningstjeneste dreier seg ikke bare om russisk utstyr. Men materiell produsert i østblokkland brukes også i Nato og tredje verden. Det produseres for eksempel over 30 utgaver av Kalashnikov-geværet i USA. Så her er nok å gyve løs på, og med internett er det mye enklere å lese seg opp enn under den kalde krigen.


Powered by Labrador CMS