Nyheter:

Kinesisk protest mot USAs våpensalg til Taiwan

Kina krever at USA setter en strek over avtalen om å selge stridsvogner og missiler for vel 18 milliarder kroner til Taiwan.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Avtalen omfatter blant annet 108 Abrams-stridsvogner, 250 Stinger-antiluft-missiler, 409 Javelin- og 1 240 TOW anti-tank missiler, opplyste Pentagon mandag.
I tillegg skal Taiwan kjøpe annet utstyr og våpendeler. Kongressen har blitt orientert om det mulige våpensalget og det er ikke ventet at den vil forsøke å stoppe avtalen.

Kina har allerede levert inn en formell protest der landet uttrykker sterk misnøye og motstand, opplyser talspersonen Geng Shuang i Kinas utenriksdepartement. 
Avtalen kan skape ytterlige friksjon mellom Kina og USA. Kina motsetter seg all militær og offisiell kontakt mellom Taiwan og USA og har tidligere sagt at våpensalg til øya utgjør både interne forstyrrelser og bryter tidligere avtaler mellom Washington og Beijing.

Kina var det landet som brukte nest mest på forsvar i 2018, estimert til 250 milliarder dollar. Det er en økning på fem prosent. USA sto for 36 prosent av den totale pengebruken på forsvar, mens Kina sto for 14 prosent ifjor ifølge en rapport fra det svenske forskningsinstituttet SIPRI. 

Rapporten fra SIPRI kan du lese her.

Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949, da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan. I praksis har Taiwan fullt selvstyre, men Beijing fastholder at øya er en del av Kina og truer med å invadere dersom ledelsen i Taipei formelt erklærer selvstendighet.

Powered by Labrador CMS