Nyheter:

– KOM INN: Kaptein Marius Berg på det som skal bli hans nye kontor. Det er ennå noen dager før han kan si «kom inn», til kompanisersjant Marius Henriksen og nestkommanderende Aleksander Skagestad.

– En reell forsterkning

Nytt jegerkompani skal ikke drive tradisjonell grensevakt, men forsterke den militære tilstedeværelsen, mener den nye kompanisjefen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det nye jegerkompaniet skal være en forsterkning av dagens grensevakt, en forsterkning som gjennom tilførsel av nye og tynge våpensystemer skal gi økt kampkraft, sier kaptein Marius Berg.

Om et halvt år skal det nye kompaniet være klart til oppstilling på Høybuktmoen. Forsvarets forum møter Berg på det som skal bli kontoret hans.

LEDELSEN ER KLAR: Den nye sjefen for jegerkompaniet, Marius Berg, kompanisersjant Marius Henriksen og nestkommanderende Aleksander Skagestad ved avdelingsmerket til Garnisonen i Sør-Varanger.\n
LEDELSEN ER KLAR: Den nye sjefen for jegerkompaniet, Marius Berg, kompanisersjant Marius Henriksen og nestkommanderende Aleksander Skagestad ved avdelingsmerket til Garnisonen i Sør-Varanger.


– Kompaniet sorterer under grensevakten og blir en del av dagens bataljon, men det nye kompaniet skal ikke utføre tradisjonelt grensevakthold som grensekompaniene gjør i dag. Kompaniet skal bli en reell forsterkning av den militære tilstedeværelsen i regionen.

– Hvor mange soldater vil denne forsterkningen innebære?

– Tallene skifter fortsatt stadig vekk og endelig størrelse er ikke endelig bestemt, men totalt sett vil det bli nærmere 200 alt i alt.

Kompaniet skal bli en reell forsterkning av den militære tilstedeværelsen i regionen

– Hva tror du blir den største utfordringen?

– Det blir å ikke bare slåss med rammefaktorer. Det er fortsatt en del usikkerhet knyttet til våpensystemer, materiell som vi skal få tilført, infrastruktur og ikke minst hvor mye midler som vil bli stilt til disposisjon. Utfordringen blir å gjøre det vi kan best mulig og ikke komme i en situasjon hvor små detaljer forsinker eller stopper arbeidet. Vi vil jo skape noe som virkelig fungerer og som skal utgjøre en forskjell fra dagens situasjon. Vi håper at sluttresultatet harmonerer med ambisjonene som politikerne har, og at man ikke kommer i en situasjon hvor ting stopper opp før vi har kommet i mål, sier kaptein Berg til Forsvarets forum.

– Når er det nye kompaniet på plass?

– Soldatene til den første troppen har innrykk på Sessvollmoen 4. august og gjennomfører rekruttperioden sin i utdanningskompaniet, før de blir overført til jegerkompaniet i oktober, sier nestkommanderende i jegerkompaniet, løytnant Aleksander Skagestad.

Totalt vil det nye kompaniet bestå av 200 soldater. Kompaniet skal bygges opp over flere år. Første oppstilling blir om et halvt år.


Jegerkompaniet vil bygges opp gradvis de nærmeste årene.

– Vi legger opp til at noen soldater vil kunne få 18 måneders tjeneste, sier Skagestad.

– Er dere fornøyd med opplegget?

– Vi har stor tro på planverket slik det ser ut i dag, mange gode planer og mye godt materiell. Det kommer til å bli veldig bra, sier Berg fornøyd, mens bygningsarbeidere bærer sementsekker og gipsplater inn i det som skal bli hovedkvarter for den nye jegertroppen på Høybuktmoen.

Vi legger opp til at noen soldater vil kunne få 18 måneders tjeneste

Begge har tidligere tjenestegjort i Grensevakten. Skagestad kom til Garnisonen i Sør-Varanger (GSV) i 2013 etter fullført krigsskole. Berg var på GSV fra 2005 til 2007.

– Det er nesten som å komme hjem. Dette er en spesiell plass som du lett blir glad i. Fint sted å være og et godt og sammensveiset miljø, sier han med et smil.

Powered by Labrador CMS