Nyheter:

Grensekontrollen utvides

Fra klokken 12.00 i dag vil også HV-01 delta i utvidet grensekontroll mot Sverige og Finland, på oppdrag fra Politiet. Denne gangen i Viken.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Til nå har ikke Heimevernet støttet politiet med grensekontroll i Viken. HV-01, som har gamle Østfold fylke i sin teig, blir med på oppdraget fra klokken 12 i dag, sier Per Gunnar Grosberghaugen, kommunikasjonssjef i Heimevernet (HV) til Forsvarets forum. 

Heimevernsdistriktene 05, 12, 14, 16 og 17 - altså Opplandske, Trøndelag, Sør- og Nord Hålogaland og Finnmark, har støttet Politiet med utvidet grensekontroll mot Sverige og Finland siden 17. mars. 

At også HV-01 nå blir med i oppdraget, handler om at Politiet har bedt om ytterligere bistand.

– I en normalsituasjon er ikke alle grensestasjoner bemannet på fast basis, så det er langt større behov for folk nå, sier Grosberghaugen. 

Han opplyser videre at oppdraget nå er utvidet til å gjelde til 20. april. Dette for at militære styrker skal ha et realistisk tidsrom å planlegge rundt. 

Smittevernutstyr på Gardermoen 

Heimevernet bistår på Gardermoen. Foto: Marius Kaniewski/ Forsvaret
Heimevernet bistår på Gardermoen. Foto: Marius Kaniewski/ Forsvaret

HV har også bistått på Oslo lufthavn siden 14. mars. I første omgang gikk oppdraget ut på  å bistå Ullensaker kommune med mottakskontroll. To dager senere endret oppdraget seg, og HV-soldatene ble satt til å bistå Politiet på samme sted. 

Øst politidistrikt opplyste til Forsvarets forum at anmodningen handlet om å bistå Politiet i å gjennomføre oppgaver knyttet til grensekontroll. Oppdraget går ut på å ledsage passasjerer og passe på passasjerer som venter på å returnere til hjemlandet sitt. 

Det har tidligere kommet reaksjoner på at HV-soldatene som bistod Politiet ikke var utrustet med smittevernutstyr, ettersom de var tett på reisende. Det er nå endret, forklarer Grosberghaugen. 



– Nå har de hansker, munnbind og beskyttelsesbriller. Vi følger rutinene som er der, og vi tar fortløpende vurdering i forhold til flyene som kommer og antall passasjerer ombord om smittevern skal brukes, sier han. 

Soldater som har vært i kontakt med smittede eller mistenkt smittede passasjerer, og soldater med symptomer, blir fulgt opp fortløpende. 

– Per i dag har tre HV-soldater blitt testet for koronaviruset. Alle testene har vært negative, sier Grosberghaugen. 

Det er fortsatt ikke lagt opp til at soldatene på Oslo Lufthavn automatisk skal i karantene eller testes for koronavirus etter endt oppdrag. Grosberghaugen forteller at det er løpende dialog mellom Forsvaret, kommunen, Avinor og politiet vedrørende smittevern og hvilke tiltak som gjennomføres.

Sjef Heimevernet symptomfri 

For en drøy uke siden testet sjef Heimevernet, Generalmajor Elisabeth Michelsen, positivt for koronavirus. Michelsen meldte selv om testen på Facebook. 

– Jeg er kun lett rammet og i jevn og tett dialog med staben og sjefene, og da selvfølgelig hjemmefra som tusenvis av andre i disse koronatider. Heimevernet har hele tiden forholdt seg til prosedyrer Folkehelseinstituttet har angitt for smittevern og varsling, og de som er berørt skal være varslet, skrev hun. 

Tirsdag opplyser Grosberghaugen at Michelsen kun har hatt milde symptomer, og at hun har jobbet hjemmefra under isolasjonstiden. Nå er hun symptomfri. 

– Det har ikke vært en stor utfordring for hennes del. Hun har jobbet og ledet HV hele perioden selv om hun har vært hjemme, sier han. 

Som mange andre avdelinger i Forsvaret, benytter de seg av videokonferanser og telefon. Dette er allerede en utbredt praksis i Heimevernet, forklarer Grosberghaugen. 

– Men det er klart flere som jobber hjemmefra nå enn normalt. Det oppfordres jo til dette dersom det er mulig, ikke bare i Forsvaret, men i hele befolkningen, sier han. 

Etter råd fra Folkehelseinstituttet (FHI) skal sjef Heimevernet holde seg isolert i syv dager fra hun er symptomfri. Michelsen forventer å være ute av isolasjon førstkommende mandag, 30. mars. 

Powered by Labrador CMS