Nyheter:

Sabotasje blir TV-serie

Spesialsoldatene Ronny Bratli og Rune Gjeldnes skal nå rekonstruere sabotasjeaksjonen mot kraftverket i Glomfjord og flukten mot Sverige høsten 1942.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

12 britiske, norske og canadiske spesialsoldater ble landsatt fra en fransk ubåt for å ødelegge kraftstasjonen, som var avgjørende for aluminiumsproduksjonen i Glomfjord. Noen av sabotørene tok seg forbi tyskerne inn i selve kraftverket, hvor de norske arbeiderne først ble evakuert, før sprengladningene ble plassert. En annen gruppe tok seg opp på rørgata til kraftverket. Sprengningene var vellykket og satte kraftverket ut av spill i tre måneder.  Men prisen var høy. Bare fire overlevde flukten.

Henrettet. Magnus Djupdræt døde av skader fra nærkamp med tyskerne, mens sju ble tatt til fange og henrettet i fangenskap i Tyskland. Sverre Granlund kom seg velberget over til Sverige, det samme gjorde også etter hvert tre av britene.
– Til tross for utfallet var operasjonen en suksess. Sabotasjeaksjonen forsinket det tyske krigsmaskineriet, og det var også målet, sier Ronny Brattli, og viser til at aluminium ble brukt i tysk flyproduksjon.
Den videre utbygginga av kraftverket og aluminiumsfabrikken i Glomfjord la okkupantene på is.

TOSPANN: Baalsrud-serien ga mersmak, og nå vil Rune Gjeldnes og Ronny Bratli gjenskape sabotasjeaksjonen mot kraftverket i Glomfjord i september 1942. Foto: TOM EDVINDSEN, NRK
TOSPANN: Baalsrud-serien ga mersmak, og nå vil Rune Gjeldnes (t.v) og Ronny Bratli gjenskape sabotasjeaksjonen mot kraftverket i Glomfjord i september 1942. Foto: TOM EDVINDSEN, NRK
SLEKTSMØTE: Bratli og Gjeldnes fikk denne uka – i Glomfjord - møte en niese til en av de britiske soldatene som mistet livet etter operasjon Muskedunder. Foto: PRIVAT


TV-serie. Bratli og Gjeldnes har nå brukt noen dager på å rekognosere både kraftstasjonen og fluktruta mot Sverige. De vil nemlig gå i sabotørenes fotspor, på samme måte som de gjorde det da de fulgte i sporene til motstandshelten Jan Baalsrud i Nord-Troms for noen år siden. Resultatet i Glomfjord skal bli en TV-serie, slik det ble i tilfellet Baalsrud. Og både Heimevernet lokalt og norske spesialsoldater skal bistå i innspillinga av serien til høsten, kanskje også en ubåt.

Uredd. – Forsvarets spesialstyrker har røtter tilbake til kompani Linge, og i denne operasjonen holder vi særlig fokus på de to norske som var med, og Sverre Granlund var den som gikk desidert lengst. Han gikk noen måneder seinere ned med ubåten Uredd - nord for Glomfjord, sier major Ronny Bratli. Bratli er ansatt på Hærens våpenskole, mens løytnant Rune Gjeldnes er tilknyttet Marinejegerkommandoen. De to mener Operasjon Muskedunder er en underkommunisert sabotasjeaksjon som fortjener å komme fram i lyset - 75 år i ettertid.


Powered by Labrador CMS