Nyheter:

Major Huw Raikes er sjef for 656 skvadronen i den britiske Hæren. Her i samtale med Petter Furan og Oddmund Arnesen fra Artilleribataljonen. Foto: Jonny Karlsen

Britisk Apache-pilot imponert over norske kolleger

For første gang har britene med seg Apache-helikoptre til Nord-Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I år er det 50 år siden det britiske helikopterdetasjementet Clockwork begynte å trene på Bardufoss. I år er det imidlertid første gang britene har tatt med seg angrepshelikopteret Apache nordover. Per nå trener britene med tre av dem med utgangspunkt fra Bardufoss flystasjon, hvor også Luftforsvarets 139 luftving holder til.

Vi kommer hit for å se hvordan våre Apache-helikoptre fungerer i disse omgivelsene

– Vi kommer hit for å se hvordan våre Apache-helikoptre fungerer i disse omgivelsene og for å lære oss krigføring i arktiske strøk. Dette er første steg i prosessen med å forstå hvordan vi som soldater og helikoptrene fungerer i ekstrem kulde, og samtidig lære nye teknikker for å fly her oppe, sier major Huw Raikes, som er sjef for 656 skvadronen i den britiske Hæren.

UTfordrende norske forhold

– Det har vært veldig utfordrende, men også veldig givende. Noe har fungert veldig bra, mens andre ting har fungert mindre. Vi lærer og tilpasser oss hele tiden og får en helt fantastisk trening med å være her, sier majoren, som ikke legger skjul på at han er en stor fan av den norske naturen.

– Her oppe har jeg hatt den mest naturskjønne flyturen jeg noen gang har opplevd. Naturen og utsikten fra helikopteret er helt slående. Ingen av oss Apache-piloter har operert på en lignende plass når det kommer til ren skjønnhet, fastslår Raikes, som likevel har stor respekt for området han er i.

Ingen av oss Apache-piloter har operert på en lignende plass når det kommer til ren skjønnhet 

– Pilotene forstår hvor utfordrende det kan være om vi for eksempel må nødlande. Da kan det fort bli vanskelig å overleve på grunn av kulden. Det gjør oss veldig fokusert på oppgavene og vi tar ekstra forhåndsregler før vi flyr, blant annet med ekstra sikkerhets- og overleveutstyr med oss. I tillegg har alle vært gjennom kurs på hvordan overleve i kaldt vær. Alle føler seg veldig godt forberedt til å operere her, selv om vi skjønner godt at vi kan lite om forholdene i Nord-Norge i forhold til våre norske kollegaer.

GAVE: Som en del av 50-årsjubileet gir britene i gave et utrangert Sea King MK4-helikopter som skal stå på sokkel ved inngangen til Luftforsvaret på Bardufoss. Foto: Jonny Karlsen

Apache vs. Leopard

Skvadronen kom til Bardufoss i begynnelsen av januar og har til nå fokusert på elementære ting som hvordan lande på snø, fly både på dagtid og i mørket, samt hvordan operere i fjellene. Framover skal de trene mer sammen med norske soldater. 

– Denne uka skal vi etter planen sende ut to og to Apache-helikoptre for å trene på å finne stridsvogner. Her får vi hjelp av norske Leoparder. De skal samtidig lete etter oss. Vi lærer oss krigføring i kulde, mens de lærer seg hvordan de kan forsvare seg mot angrepshelikoptre. På den måten får begge parter noe ut av treningen, sier Raikes.

Også fremover skal de tre Apache-helikoptrene utvikle samarbeidet med norske soldater. I neste uke skal norske ildledere, såkalte JTAC (Joint Terminal Attack Controller) fra Artilleribataljonen hjelpe Apache-pilotene med å skyte med skarpt i skytefeltet på Setermoen.

– Dette er første gang vi samarbeider med britiske angrepshelikoptre 

– Dette er første gang vi samarbeider med britiske angrepshelikoptre og dette gir oss en unik mulighet til å trene med våpensystemer som vi normalt ikke har tilgjengelig i Norge. Dette er trening som er veldig relevant for Hæren og Forsvaret, sier kaptein Oddmund Arnesen, som er batterisjef i Lokaliseringsbatteriet i Artilleribataljonen.

Onsdag var han sammen med troppssjef Petter Furan på besøk hos Clockwork, for å se nærmere på Apache-helikoptrene og for å planlegge neste ukes skarpskyting.

I NORD: For første gang er britene på Bardufoss med sine Apache-helikoptre som en del av Clockwork. I bakgrunnen et av britenes Wildcat-helikoptre. Foto: Jonny Karlsen
SAMARBEID: Fra venstre: Oddmund Arnesen fra Artilleribataljonen, Apache-pilot Huw Raikes, Petter Furan fra Artilleribataljonen og Fred Eilers fra 139 luftving. Foto: Jonny Karlsen
FINE FORHOLD: – Her oppe har jeg hatt den mest naturskjønne flyturen jeg noen gang har opplevd, sier pilot Huw Raikes, som er sjef for 656 skvadronen i den britiske Hæren. Foto: Jonny Karlsen

– Soldatene våre synes denne typen trening er veldig positivt og setter en ekstra spiss på den intensive vintertreningen vi har akkurat nå, sier Arnesen.

Sea King-gave

Snart skal 50 år med Clockwork på Bardufoss markeres. Som en del av 50-årsjubileet gir britene i gave et utrangert Sea King MK4-helikopter som skal stå på sokkel ved inngangen til Luftforsvaret på Bardufoss. Da som et symbol og takk for alle år med samarbeid mellom Norge og Storbritannia. 

Dette helikopteret skal avdukes tirsdag 14. februar. Samme dag kommer også prins Harry av England, som tidligere har vært pilot på Apache, til Bardufoss. Også flere andre høytstående militære sjefer både fra Norge og England kommer for å markere jubileet.

– Forholdet vårt til nordmennene er spesielt. For oss er det et privilegium å komme hit, sier major Raikes, som håper at dette ikke blir siste gang han og Apache-helikoptrene er å se på Bardufoss.

For oss er det et privilegium å komme hit 

– Vi planlegger å delta på øvelse Cold Response i 2020 med helikoptrene. Dette er starten på Apache-operasjoner i arktiske strøk og forhåpentlig kan vi fortsette med det i framtiden.

Powered by Labrador CMS