Debatt:

Hva gjør du nå, Haakon Bruun-Hanssen?

Aldri har Forsvaret i Norge vært under et sterkere press fra privatisering, skriver NTL Forsvaret-leder Tom-Rune Klemetsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uka kan forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen vedta en stor privatisering av vedlikehold i Forsvaret. Forslaget fra Forsvarsstaben er å kutte 150-170 stillinger i Luftforsvaret og legge ned Hærens verksteder i Bardufoss og Elverum. Dette skal spare rundt 50 stillinger og over 300 millioner kroner i vedlikehold.

NTL Forsvaret er ikke imot mer effektiv drift, men er overrasket over at tallgrunnlaget til Forsvarsstaben ikke er i nærheten av å være realistisk. De har beregnet null i kostnad på hva prisen blir for å kjøpe tjenestene. Og hva med prisen for å flytte på folk? Her virker det som ideologi har kommet før økonomi.

Mest problematisk er dette for Norges forsvarsevne. Under Høyre og FrP-regjeringen har Wilnor Governmental Services og underleverandør NorSea Group fått større ansvar for forsyning og lagring av Heimevernets materiell. Sivile sikkerhetsselskaper, helikopterselskaper og leverandører av vedlikehold og forsyningsfunksjoner brukes stadig oftere. Selv Forsvarsbygg sine renholdere er byttet ut med ansatte fra ISS med det resultat at kvaliteten har gått ned og de totale kostnadene har gått opp. Nå kan vedlikeholdet gå samme vei. Resultatet gir seg selv. Flere private selskaper i Forsvaret gjør at koordineringsevnen fragmenteres, ansvaret deles opp og kompetansen blir liggende utenfor leiren framfor i den.

Flere private selskaper i Forsvaret gjør at koordineringsevnen fragmenteres, ansvaret deles opp og kompetansen blir liggende utenfor leiren framfor i den

Norge har dessverre dårlige erfaringer med privatisering av viktige samfunnsfunksjoner. I Asia og Øst-Europa har IT-arbeidere sittet med tilgang på 2,8 millioner norske pasientjournaler fra Helse Sør-Øst. Mens i India har IT-arbeidere hatt tilgang til det norske nødnettet. Noen ganger gir privatiseringen komiske utslag. I Forsvaret har vi sett hvordan vakter har måtte fotfølge renholdere fra private selskaper fordi selskapene har mye gjennomtrekk og de ansatte har manglet sikkerhetsklarering.

Forsvarssjefen har et stort ansvar: Skal han slippe flere private selskaper inn i leirene? Er en ideologisk drevet privatisering av Forsvaret lurt? NTL Forsvaret mener det er på tide med en fot i bakken etter den største privatiseringen av Forsvaret vi har sett. Vi mener dette gir mindre demokratisk kontroll på infrastruktur, materiell og personell.

La meg likevel understreke: Ingenting er galt med privat næringsliv eller sivile firmaer som allerede har avtaler med Forsvaret. Samfunnet trenger privat næringsliv, og blandingsøkonomi er sunt. Spørsmålet er hva dette gjør med effektiviteten, sikkerheten og troverdigheten til Forsvaret.

Forsvarssjefen har et stort ansvar: Skal han slippe flere private selskaper inn i leirene
Powered by Labrador CMS