Nyheter:

Finger'n på avtrekker'n

Thomas «Finger’n» Gullestad holdt hodet kaldt når det gjaldt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kort fortalt handler «Den 12. mann» (les anmeldelsen her) om én manns legendariske flukt fra nazistene og en tysk offiser som er besatt av å finne ham. Gullestad, som har fått sin skuespillerdebut med denne filmen, gikk fysisk veldig opp i rollen som Jan Baalsrud.
– På forhånd slanket jeg meg 15–16 kilo.

Frostskaden. Selve innspillingen ble også en stor påkjenning for kroppen. Opptakene ble gjort i april i fjor, blant annet i Troms, men hoveddelen ble spilt inn i februar og mars i år.
– Flere ganger i løpet av én dag måtte jeg grave meg ut av et snøskred. I tynne klær og uten hansker, det var jo sånn Baalsrud var kledd.
– Vi spilte inn i minus 30 grader. Jeg skulle ha pistolen min tilgjengelig hele tiden, den var så utrolig kald, og temperaturen på stålet kjentes som om det var minus 300.

Gullestad blåser i hendene for å varme fingrene.
– Jeg vil nok alltid ha frostskaden. Har jo ikke opplevd vinter igjen siden innspillingen, men allerede nå merker jeg det, i høstkulden.

Konkurransemodus. Jan Baalsrud var den eneste overlevende etter et sabotasjeoppdrag i Troms i 1943. Historien om den dramatiske flukten gjennom Lyngsalpene til Sverige regnes som en av de mest kjente fra 2. verdenskrig. «Den 12. mann» er regissert av Harald Zwart. Boken «Jan Baalsrud og de som reddet ham», skrevet av Tore Haug, krigsheltens nevø, danner utgangspunkt for filmen.

Gullestad forberedte seg grundig ved å gå gjennom mye lektyre om 2. verdenskrig og om Jan Baalsrud og Kompani Linge.

– Og jeg snakket med flest mulig som hadde møtt ham eller hadde historier om ham. Utfordringen var å klare å portrettere Baalsrud så tett opp mot slik han var.

– Hvilke forventninger har du til skytingen i dag?
– Å gjøre det veldig bra. Nå er jeg i konkurransemodus, det begynner å svartne litt, og gardinene går ned. Men det er mye å huske på.

– Trikset er et avslappet grep, ikke niholde på geværet, for da blir du shaky, sier skyteleder Kim Patrick Andresen.

Noiafølelse. Gullestad opplyser at han tidligere har skutt med ulike gevær og pistoler. Men at det er første gang med HK-416. Han fikk fritak for førstegangstjenesten, i begynnelsen av tjueårene var han mye på turné med bandet Klovner i kamp.

– Jeg har ikke noen dragning mot våpen, akkurat, men jeg er heller ikke pasifist.
– Nå før jeg skal trykke for første gang, merker jeg litt noia – vet jo ikke hvor høyt det vil smelle, hvor mye rekyl det er.

– Slapp av, og spør meg hvis det er noe! Egentlig er det så enkelt som å sikte og trykke på avtrekkeren, sier skyteleder.

Litt spenning i forkant til tross, Gullestad holdt hodet kaldt når det gjaldt. To tiere fikk han inn på skiven, og resten av skuddene var bare niere. 

Jeg har ikke noen dragning mot våpen, akkurat, men jeg er heller ikke pasifist.

Det resulterte i 92 poeng, samme plassering som en annen skuespiller vi har hatt på skytebanen. Gullestad sier seg fornøyd.

– En delt tredjeplass med Henrik Mestad kan jeg leve med! 


Skjøt blink: Selv uten særlig erfaring med skytevåpen kapret kinoaktuelle Thomas Gullestad en delt tredjeplass med 92 poeng.
Powered by Labrador CMS