Brifer fra uke 6

Her ser du hva mediene skrev om Forsvaret 6. februar -10. februar.

Denne artikkelen er over syv år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag 6. februar 2017:

FOKUS:
 Klokken 10.00 i dag legger Etterretningstjenesten fram sin årlige statusrapport Fokus. Vi følger pressekonferansen via twitterkontoen vår @forsv_forum . E-sjef Morten Haga Lunde sier til NRK at russiske ubåter er blitt vanskeligere å oppdage.

SAKSØKER FORSVARET:
 I fjor erstattet Forsvaret skandaletraktorene som ikke kunne brukes. Nå byr også det kjøpet på problemer, og Forsvarsdepartementet saksøkes for brudd på loven om offentlige anskaffelser. Til Klassekampen sier Morten Åsli at hans selskap Blue Aerospace urettmessige har tapt traktoranbudet.

SIER NEI: Forsvarssjef Haakon Bruun–Hanssen mener politiet og ikke Forsvaret bør ha ansvaret for å slå tilbake mot terrorangrep mot skip og oljeplattformer. I løpet av våren skal regjeringen ta stilling til en tydeligere vurdering av oppgavene mellom Politiet og Forsvaret i fredstid, melder NTB.

MILLIARDKONTRAKT: En milliardkontrakt for norsk forsvarsindustri presenteres i dag. Innholdet er ukjent, men det handler om modernisering av Hæren, ifølge departementet.Det blir pressemøte med forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i ettermiddag. Også sjefen for Hæren, generalmajor Odin Johannessen, og representanter for norsk forsvarsindustri skal være til stede. Forsvarets forum  følger saken utover dagen.

TRUMP RINGTE NATO:
 Donald Trump ringte Jens Stoltenberg på søndag. De to skal ha diskutert Ukraina, sikkerhetspolitikk og forsvarsbudsjetter, ifølge Det hvite hus. Trump-administrasjonen sier videre at samtalen handlet om «USAs sterke respekt for NATO», og at Trump og Stoltenberg diskuterte hvordan de to partene best kan oppfordre alle NATO-allierte til å imøtekomme sine forpliktelser hva gjelder forsvarsbudsjetter.

VIKTIGE UBÅTER: VG skriver på lederplass  i dag at de mener avtalen om å anskaffe fire tyske ubåter er viktig. Samtidig peker de på at man burde kjøpt to ubåter til. – Erfaringen fra de seks vi disponerer i dag viser at det er et minimum, skriver avisen.

BOIKOTTER BOKLANSERING: Flere historikere har bestemt seg for å boikotte et bokseminar i Tromsø hvor boken «Norske krigsdekorasjoner» skal lanseres. Det skriver Klassekampen. Førstkommende onsdag skal boken lanseres under et historieseminar ved UiT – Norges arktiske universitet, hvor blant annet forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) skal være til stede.

Tirsdag 7. februar 2017:

LUFTVERN. Hæren har ikke hatt kampluftvern siden tidlig på 2000-tallet. Dette endrer seg når Forsvaret går til anskaffelsen av mobilt kampluftvern levert av Kongsberggruppen med en kostnadsramme på 948 millioner kroner. Systemet består av ombygde M113-panservogner, Humvee-feltvogner med gjenbruk av missiler som allerede brukes i Forsvaret. De første leveransene starter neste år og strekker seg fra 2018 til 2021, ifølge Teknisk Ukeblad .

DRONER Under en militærøvelse i fjor dukket det opp en rekke ukjente droner. Dersom det samme skjer igjen utelukker Forsvaret «ingen mottiltak». I ytterste konsekvens innebærer dette også å skyte ned droner, sier Talsmann for Hæren, Ole Johan Skogmo. Han presiserer at det ikke er lov å fly droner i områder hvor Forsvaret øver, skriver NRK.

TRUSSELRAPPORT. E-tjenesten la i går fram sin åpne trusselrapport «Fokus 2017» hvor Russland fikk stor oppmerksomhet. Christian Tybring-Gjedde frykter rapporten skal gjøre forholdet til russerne mer anstrengt. Han vil derfor helst at rapporten skulle vært hemmeligstemplet, skriver Klassekampen.

 HACKING. I forrige uke ble det kjent at Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) har avslørt forsøk på hacking av flere norske epostkontoer. Blant de som ble forsøkt hacket var personer i Aps stortingsgruppe, Forsvaret, Statens strålevern, Utenriksdepartementet, PST og en norsk høgskole. Nå bekrefter rektor Bjørn Olsen ved Nord Universitet at det var de som ble forsøkt hacket, skriver Nordlys. PST tror russiske myndigheter står bak hackingforsøkene.

Onsdag 8. februar 2017

FREGATT. Det var mye oppmerksomheten rundt Riksrevisjonens rapport om fregattvåpenet i går. Den pekte på mangler knyttet til bemanning, kompetanse, trening og tilgang på reservedeler. Fregattvåpenet har derfor ikke har den operative evnen som Stortinget har forutsatt. Stortinget fikk vite om problemene allerede i juni i fjor, men rapporten ble hemmeligstemplet. Regjeringen mente det kunne skade rikets sikkerhet dersom det ble kjent hvor dårlig tilstanden var for fregattene, melder Aldrimer.no.

KONTROLLKOMITE. Stortingets kontrollkomité har innkalt en rekke forsvarstopper til en høring om fregattsaken etter Riksrevisjonens rapport. Ine Eriksen Søreide, tidligere forsvarsministere Grete Faremo og Espen Barth Eide er innkalt til høringen. Det samme er Sjef for Sjøforsvaret samt nåværende og tidligere sjefer for fregattene, ifølge Klassekampen.

TILTAK.
NRK melder at Forsvarsdepartementet er enig med Riksrevisjonen i en rekke av de påpekte funnene om situasjonen i fregattvåpenet. I en pressemelding skriver de at det allerede er satt i gang tiltak for å rette opp svakhetene.

FELTIMAM.
Vårt Land har en sak om Forsvarets nye feltimam. Han skal ha rådet en tvangsgiftet kvinne til å fortsatt leve sammen med mannen sin. Dette skjedde i en spørsmål/svar-spalte på nettet. Han understreker imidlertid også at tvangsgifte «er definitivt et onde som må bekjempes».

ØKT OMSETNING.
Kongsberg Gruppen har nå lagt bak seg et av sine svakeste år på lenge. Den kraftige oppbremsingen i oljenæringen har en stor del av skylden for dette. Inntekten fra forsvarsvirksomheten økte imidlertid. Omsetningen i Kongsberg Defense steg fra 4,15 til 4,34 milliarder i fjo,r hvor selskapet blant annet kjøpte opp det finske forsvarskonsernet Patria, melder E24.

Torsdag 9. februar 2017:

Milliard.
 Forsvaret regner med å bruke flere milliarder kroner på F-16-flyene i årene framover. Dette er for å holde de operative frem til F-35 tar over. Det kreves kontinuerlige oppgraderinger på de snart 40 år gamle jagerflyene. Kostnaden på driften av F-16 reduseres fordi de brukes mindre, mens kostnaden per flytime øker, skriver Hegnar.

Boikott.
 Boka "Norske krigsdekorasjoner" ble lansert i Tromsø på onsdag. Boka er et resultat av Forsvarsdepartementets krigsdekorasjonsprosjekt og Ine Eriksen Søreide (H) var til stede under lanseringen. Flere norske historikere boikottet imidlertid arrangementet. Årsaken er at en av oppgavene til historikerne bak prosjektet var å finne ut om det var grupper og personer som ennå ikke var dekorert som fortjent for sin innsats under 2. verdenskrig. Men blant 1300 forslag til glemte krigshelter ble ingen funnet verdig, skriver NRK

Bombekaster.
 Den fjernstyrte våpenstasjonen Protector RWS fra Kongsberg skal nå kunne brukes til målangivelse for bombekaster. Systemet skal leveres til den sveitsiske forsvarsmateriellanskaffelsesorganisasjonen og har en verdi på 130 millioner kroner. De nye våpenstasjonene skal monteres på pansrede personellkjøretøy og nye patruljebåter. Kongsberg har levert over 18.500 fjernstyrte våpenstasjoner til 18 nasjoner siden 2001, skriver Teknisk Ukeblad.

Signaler.
 Robert Mood har en kronikk i VG sammen med Lensmann Dagfinn Torstveit. Der skriver de at «Signalene om at vi må være forberedt på kriser kunne knapt være tydeligere i vår tid. Tross dette tar ikke regjeringen tak i kritiske svakheter med den helhetlige tilnærming og kraft som situasjonen krever». De etterlyser blant annet økt evne til å flytte relevant kampkraft til rett sted og tid samt styrket evne til å håndtere hybride og digitale scenarioer.  

Fredag 10. februar 2017:

Dominerer.
 F-35A har for første gang deltatt i verdens største luftkampøvelse, Red Flag. Der har flytypen som også Norge har bestilt, fullstendig dominert. Det rapporteres om en «kill rate» på 15:1. Det vil si at for 15 nedskutte fiender har det kun gått tapt ett F-35A i øvelsen som beskrives som den tøffeste noensinne. Rundt 129 fly fra USA, Storbritannia og Australia deltok i øvelsen, skriver Teknisk Ukeblad

 Luftmaktseminaret. – F-35s fremste styrke ligger i å finne og drepe en fiende før den i det hele tatt er klar over oss, sier pilot og instruktør Morten Hanche. Han deltok på Luftmaktseminaret i Trondheim som avsluttet i går. Der snakket han om sine egne erfaringene med F-35A. Han mener Norges nye kampfly finner motstanderne tidligere og gir pilotene en bedre situasjonsforståelse enn tilfellet var ved F-16. Les saken i Forsvarets forum.

Feltimam. Tvangsekteskap er fullstendig uakseptabelt, sier Najeeb-ur-Rehman Naz, som i januar ble ansatt som feltimam i Forsvaret. Onsdag denne uken fikk han kraftig kritikk fra flere hold etter at Vårt Land skrev at han har rådet en tvangsgiftet kvinne til å bli i ekteskapet. Forsvarspolitisk talsmann i Frp, Christian Tybring-Gjedde mener Imamen har demonstrert et kvinnesyn som bryter med grunnleggende verdier og bør derfor få sparken, ifølge Nettavisen.

Toppmøte. På møtet i Brussel 25. mai kommer Trump til å møte stats- og regjeringssjefer fra de øvrige NATO-landene, blant dem Norge. Dette blir Trumps første deltakelse på et NATO-toppmøte, skriver Hegnar.

Powered by Labrador CMS