Brifer fra uke 11

Her finner du morgenbrifene fra 13.-19.mars

Denne artikkelen er over syv år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag 13. mars 2017:

Radarstasjoner legges ned: Åtte radarstasjoner legges ned i nord. Konsekvensene blir store når radarstasjonene i Nord– Norge legges ned, sier Bjørn Arne Pedersen i Norges Offisersforbund til Dagsavisen. Han lurer på om politikerne forstår hva de har vedtatt og frykter svekket overvåking av norskekysten.

Kompromiss om Forsvaret: Et gryende forsvarsopprør ble stagget med et kompromiss under Høyres landsmøte. Mange fylkeslag ville at Høyre skulle slå fast at Norge innen få år skulle forplikte seg til å bruke 2 prosent av BNP på forsvar. Til slutt vedtok landsmøtet et komprosmiss der de sier at Norges forsvarsbudsjetter gradvis skal økes opp mot Natos 2-prosentmål «i løpet av et tiår»

Tyrkia og Nederland: Beskyldningene hagler memlom de Natoallierte landene Nederland og Tyrkia. En diplomatisk krise utvikler seg mellom landene etter at den tyrkiske ministeren Fatma Kaya ble bortvist fra Rotterdam. Eksperter sier til Klassekampen at dette er en gavepakke til den islamfiendtlige høyrepolitikeren Geert Wilders, som kjemper om å vinne onsdagens parlamentsvalg i Nederland.

Snu spiralen? Natos forhold til Russland har gjennomgått en rekke oppturer og nedturer, men ingen av nedturene har vært så dype som den vi nå er inne i, skriver Kristian Åtland, sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). I en kronikk i Aften posten spør han om den negative spiralen kan stanses. 
Til TV 2, sier FFI-forskeren at russerne har over 400 kjernefysiske stridshoder på Kola-halvøya, og at Putins angrepsubåter i nord kan bruke atomraketter som når hele Europa. 

Tirsdag 14. mars 2017:

SJØFORSVARET: Norge tar stor risiko ved å kjøpe kun 4 ubåter i stedet for 6, sa sjef Sjøforsvaret, Lars Saunes i Oslo Militære Samfund i går kveld. Han sa også at Forsvaret må gjøre det vanskeligere for fienden på en billigere måte. – Vi må ha mer teknologi og effekt foran plattform. Saunes nevnte også fregattproblematikken: – Uten helikopter på fregattene er beredskapen mangelfull. Jeg får ikke løst oppdraget mitt.

NATOS ÅRSRAPPORT:  Natos årsrapport  viser at europeiske allierte brukte i snitt 1,47 prosent av bruttonasjonalproduktet (bnp) på forsvar i 2016. Det er mer enn året i forveien, men bare 0,03 prosentpoeng mer. Norge bruker fortsatt 14,8 milliarder kroner for lite for å nå Natos mål om at medlemslandene skal bruke to prosent av Bnp på forsvar.  – Vi har fortsatt ikke en rettferdig byrdedeling i alliansen vår, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

SVENSKENE STYRKER FORSVARET: Den svenske regjeringen og opposisjonen er enige om å styrke forsvaret med 500 millioner dette året, skriver Reuters. NTB melder at europeiske allierte sakte nærmer seg NATOs mål om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar. 

UMULIG Å BEGRUNNE DETTE FAGLIG: Kommandørkaptein Svein Jarle Jacobsen fortviler over nedleggelsen av Sjøheimevernet. Han er overbevist om at politikerne ikke forstår hva de gjør, og tror nedleggelsen er basert på misforståelser og manglende kunnskap, skriver Aldrimer.no.

AFGHANISTAN-RAPPORTEN: Dagsavisen skriver på lederplass at Stortinget står foran en viktig test. Utgangspunktet er rapporten fra Afghanistan-utvalget som ble levert Regjeringen i fjor sommer. Politikerne må vise at de har vilje til å føre en bred og selvkritisk debatt om norsk krigsdeltakelse, i følge Dagsavisen.

Onsdag 15. mars 2017:

FEM ÅR SIDEN KEBNEKAISE: I dag er det fem år siden Kebnekaise-ulykken.  Fem norske offiserer mistet livet da flyet deres krasjet i Kebnekasie-massivet. 

Det vil være seremoni og kransnedleggelse ved minnesmerket på Gardermoen i dag, etterfulgt av et lukket arrangement for ansatte ved luftvingen og spesielt inviterte. 

Du kan lese om ulykken og leteaksjonen i vår reportasje her.

LÆRT AV LIBYA: Stortinget må gjerne be om en gjennomgang av Norges bidrag i Libya, men lærdommene derfra har man allerede tatt til seg, mener forsvarsministeren. I følge Dagsavisen er det flertall på Stortinget for å gjennomgå Norges bidrag i Libya-krigen i 2011. Søreide sier det er stor enighet om at det manglet en strategi i Libya på hva som skulle skje eter at den militære operasjonen var ferdig.

RUSSLAND KRITISK TIL MILITÆRØVELSE: Presseattaché Olga Kiriak sier til NRK at Nato-landene gjennomfører kampøvelser som ofte er åpenbart provoserende. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide slår tilbake mot kritikken. – Vi øver i hele landet for å kunne forsvare hele landet. Og denne øvelsen er ikke retta mot noe land. Dette vet russerne utmerket godt, og øvingsaktivitet driver også både de og alle andre land med.

PERMANENTE HÆRSTYRKER: – Å basere forsvaret av Finnmark på logistikkoperasjoner som den vi har sett under årets øvelse, er simpelthen ikke akseptabelt, skriver avisa Nordlys på lederplass.  Avisen skriver videre at «Uansett hvilke konklusjoner landmaktstudien vil lande på når det gjelder fremtiden for Hæren og Heimevernet, anser vi det som uhørt at Finnmark ikke skal forsvares.» Avisen peker også på at det må settes opp permanente hærstyrker i Finnmark.

RUSTER OPP MED NORSK LUFTVERN: Forsvaret av Natos østflanke skal styrkes med norsk luftvern. Det er Litauen som blir den nye brukeren av NASAMS( Norwegian Advanced Surface to Air Missile System)Ifølge en rapport som ble publisert før helga, håper forsvarsdepartementet i Litauen å kunne begynne så smått å ta luftvernet i bruk i løpet av året. Den første avtalen, som ble inngått i oktober i fjor, handlet om to utskytningsenheter, såkalte «launchere», og missiler, skriver Teknisk Ukeblad. 

Torsdag 16. mars 2017:

OLJERESSURSER: USA frykter at Russland får innflytelse i Libya og kommer inn i landets oljesektor, melder Klassekampen. Styrkene til den libyske krigsherren Khalifa Haftar uttalte onsdag at de hadde gjenerobret sentrale oljeterminaler. Russland er på full fart inn i Libya, i allianse med Egypt som stiller seg bak Haftar.

KYSTRADARER: Forsvarsdepartementet kan ikke gi noe klart svar på om et satelittbasert overvåkingssystem vil være på plass når kystradarkjeden skrotes i 2020.  – Det er ingenting som tilsier at ikke radarsystemene kan driftes frem til 2025 eller lenger. Den tekniske standarden er meget god på samtlige radarstasjoner, sier en kilde i Forsvaret til Dagsavisen. Kilden reagerer kraftig på at Forsvarsdepartementet hevder at det er «krevende å fremskaffe reservedeler» og at forventet levealder er «cirka 2020».

VIL RUSTE OPP HÆREN: SV-leder Audun Lysbakken vil styrke Hæren og Sjøforsvaret og øke norsk forsvarsevne. Den gamle militærnekteren mener Norge må gjøre seg mindre avhengig av USA. –I mange år har jeg vært for at Norge skal ha et nasjonalt forsvar, sier Lysbakken til NTB.

VIL HINDRE BLODBAD: Store deler av den tettest befolkede delen av Vest-Mosul er fremdeles kontrollert av IS. 100.000 sivile befinner seg fortsatt i gamlebyen i Mosul, der bebyggelsen gjør det vanskelig å benytte pansrede kjøretøy og tungt artilleri. – Vi vil omringe byen. Sivile skal evakueres ut gjennom en korridor, sier irakske militære ledere, i følge Aftenpostens reporter i Mosul. 

VIL REDDE SJØHEIMEVERNET: Venstres nestleder, Ola Elvestuen, mener nedleggingen av Sjøheimevernet er uforståelig. – Vi trenger dem, det er et enkelt og billig system, sier han til aldrimer.no.  Nå har han fremmet et forslag i Stortinget om å stoppe avviklingsprosessen.

Fredag 17.mars 2017:

KYSTRADARENE I NORD: Stortingets utenriks- og forsvarskomité diskuterte knapt kystradarkjeden før nedleggelsen ble vedtatt, sier Liv Signe Navarsete. – Vi vet ingenting om hva som skal skje og har ikke sett noen plan for nytt overvåkingssystem, sier hun til Dagsavisen. Hun mener  at hele langtidsplanen er en stor svekkelse av kystforsvaret, og viser til nedleggelsen av Sjøheimevernet. Navarsete sier hun vil ta saken opp med forsvarsministeren.

NEDRUSTNING: Krav om nedrustning blir det debatt om på SVs landsmøte i helgen. Flere lokallag og fylkespartier mener forbud mot atomvåpen og Natos rakettskjold bør være et av SVs hovedkrav f or å gå i regjering med Arbeiderpartiet,  skriver Dagsavisen.

MARINESKANDALEN I USA: Høyt rangerte amerikanske offiserer i sjøforsvaret er dømt for å la seg bestikke med prostituerte, Lady Gaga-billetter og dyre middager. Myndighetene i USA og Singapore har hittil anmeldt 27 ansatte i det amerikanske forsvaret og saken har pågått siden 2013. I følge Washington post er 200 uidentifiserte personer under gransking. Ti av sjøforsvarets offiserer har allerede innrømmet straffskyld.

HØRING: Mandag må regjeringen svare på hvorfor  viktige bygg og samfunnsinstitusjoner ikke er sikret mot terrorangrep. Stortingets kontroll-og konstitusjonskomité starter da de åpne høringene om Riksrevisjonens kritikk av Politiet og Forsvarets objektsikring. Venstres Abid Raja mener regjeringen har sviktet og sier til Dagens Næringsliv at de er nødt til å komme med gode svar.

​ 

Powered by Labrador CMS